Adobe løfter sløret for Photoshop CC og Creative Cloud

Den 6. maj holdt Adobe deres store MAX-konference, hvor de præsenterede nogen af de nye features som vi kan glæde os til i Photoshop, InDesign, Premiere Pro og alle de andre programmer i næste udgave af Creative Cloud som kommer ud den 17. juni 2013. Og så smed de en bombe – nemlig at for fremtiden er opdateringer KUN for folk der abonnerer på Creative Cloud. Så hvis du er vant til at købe dine Adobe programmer så er Adobe CS6 den sidste udgave du får. Læs mere om ændringerne længere nede i artiklen.

Creative Cloud

2013-05-06 19.54.01-1

Live på nettet fra #adobemax

Adobe’s vision for Creative Cloud er at det skal være andet og mere end en måde at downloade Adobes programmer på – det har det ellers mest været hidtil. Nu vil Adobe gøre Creative Cloud til en rigtig “cloud” – nemlig et sted hvor du gemmer dine filer, så du kan arbejde på dem på forskellige computere, og du kan sende dem til andre så de kan arbejde videre på dem.

Den integration betyder at alle programmerne i Creative Suite som i nyeste version hedder CS6 kommer til at hedde CC – altså Photoshop CC, Illustrator CC, InDesign CC etc. Så altså en helt ny suite. Men hvad kommer den til at indeholde.

Photoshop CC

En af de største ændringer i Photoshop CC er placeringen af Camera Raw. I de tidligere versioner har Camera Raw “kun” været en måde at åbne RAW-filer på. Men det har været besværligt at bruge funktionerne senere i dit workflow – og det har været besværligt at åbne en JPG-fil i Camera RAW. (man kan godt, men altså – det er ikke særlig logisk).

Så nu får man alle de fantastiske muligheder som ligger i Camera RAW som en del af ens måde at arbejde på. Og Camera RAW bliver opdateret med de funktioner som ligger som preview i Lightroom 5 – f.eks. Radial-filteret (se videoen om Lightroom 5 her).

En virkelig stor nyhed, som har været vist før, men som ser ud til at blive virkelighed i Photoshop CC er “shake reduction”. Det er netop det som det lyder som om det er – nemlig en mulighed for at fjerne rystelser i billedet. I demonstrationerne ser det virkelig vildt ud, og ser ud til at kunne redde billeder som ellers ville være ubrugelige. Jeg glæder mig personligt meget til at se den feature i virkeligheden.

Endnu en nyhed er “touch type” som giver os mulighed for at hive og trække i typografien, skalere enkelte bogstaver, ændre afstanden mellem bogstaver og meget andet. Det er lavet til at fungere på en touchskærm (så der kommer nok snart flere PC’er og måske Mac’s med touchscreen), så man kan redigere i sit layout med klør fem!

After Effects CC

Det er naturligvis ikke noget som vi allesammen får brug for – men stadig en stor nyhed. I den næste opdatering af Creative Cloud følger Maxon CINEWARE 3D med – en komplet 3D suite som bliver fuldstændig integreret i After Effects. Så hvis man ønsker at lave avancerede titler, eller ligefrem indsætte fotorealistiske 3D-objekter ind i sine film, kan man gøre det nu med After Effects som en del af suiten. Det har man ikke kunnet før uden at skulle investere i nyt software.

Det lader også til at Adobe nu begynder at integrere flere redskaber på tværs af programmer. F.eks. har det tidligere været temmelig besværligt at isolere en baggrund i After Effects. Det har været ganske nemt i Photoshop efter de introducerede “refine edge” – og nu kommer refine edge også til After Effects. Så de sammenkopieringer som man kan lave i Photoshop, kan man nu også lave med levende billeder i After Effects.

Webteknologi

Adobe har løbende opdateret deres suite af “edge”-programmer som gør det nemmere at lave websites. Og nu bliver de integreret bedre i suiten – så det nu skulle blive nemmere at lave responsive websites – altså websites der ændrer sig alt efter om man ser det på en stor skærm, en tablet eller på en smartphone.

Edge Reflow hedder programmet der giver mulighed for at lave de forskellige versioner – og den integrerer med Photoshop så man, i hvert tilfælde i teorien, kan oprette sit layout i Photoshop CC, og så lave “reflow” i Edge Reflow. Edge Reflow eksporterer så billeder og informationer som HTML og CSS – så der fungerer på alle moderne enheder.

Animationer

I mange år har Adobe været synonymt med Flash som stort set sørgede for alle animationer på nettet. Men Steve Jobs erklærede krig mod Flash da iPad blev introduceret … og han vandt. Men Adobe vil stadig gerne være dem der får ting til at flyve rundt i din browser – værktøjet til det hedder Edge Animate.

Edge Animate er ikke nyt, men det har været i beta og ikke været udbredt så meget. Men i den nyeste version ser det ud til at det er blevet mere voksent, nemmere at bruge – og de bliver ved med at arbejde på det. Det var ikke ligefrem meget af en demonstration de gav af det på Adobe MAX, så det må vise sig præcis hvad det kan når den nye version bliver lanceret.

Mobile browsere

Sidste værktøj i Edge-suiten er Edge Inspect. Lavet til at gøre det nemmere at lave websites der fungerer på mobile enheder – ved at man kan sende kladder af et mobil-site til sin telefon, sin iPad, sin Android tablet eller hvad man skulle have.

Edge Inspect er en Chrome-extension som man forbinder til sine enheder – og som gør det virkelig nemt at teste sites. Og en af de virkelig smarte features i Edge Inspect er muligheden for at få programmet til at tage et screenshot. Hvis jeg laver et site og tester det på min iPad og min Nexus 4 kan jeg, på min PC, trykke på “screenshot” – og så sender min iPad og min telefon et skærmbillede tibage til min computer. På den måde bliver det virkelig nemt at se hvordan ens ændringer ser ud.

Creative Cloud

I enhver god keynote gemmer man guldet til sidst – og guldet for Adobe er selve Creative Cloud – den nye mulighed for at arbejde sammen på tværs af organisationer og maskiner.

For fremtiden vil Creative Cloud være et særskilt program, hvor man kan følge med i hvilke programmer man har adgang til og kan downloade dem man vil bruge. Keynoten præsenterede dette som: “En app-store – bortset fra du allerede har betalt for alle programmerne”.

Det har vi haft før – men integrationen med Creative Cloud går dybere. Nu kommer man også til at kunne gemme sine særlige tilpasninger af forskellige programmer direkte i Creative Cloud – så når man køber en ny computer og skal installere Adobe CC på den så kan man trykke på en knap, og så synkroniserer den pensler, workspaces og alt det andet fra din tidligere installation.

Typekit til Desktop

Vi har haft “Typekit” som noget vi kunne bruge når vi ville bruge fonts til web – men nu kommer de også til min desktop. Tusindvis af skrifttyper bliver fremover en del af Creative Cloud, så de kan bruges dem i mine tryksager, webapplikationer, eBøger og meget andet. Det minder meget om den beslutning som Google tog for et par dage siden, hvor de gjorde noget lignende med deres Webfonts. Vi kommer ikke til at mangle skrifttyper i fremtiden (men vi kommer måske til at mangle plads på harddisken).

Samarbejde

Adobe vil gerne konkurrere med, eller supplere, Dropbox, Skydrive og Google Drive. Med Creative Cloud giver de os 20 gb af data – og jeg må indrømme at jeg, indtil nu, ikke har kunnet finde ud af hvad jeg skulle bruge dem til når jeg havde de andre tjenester.

Men det lader til at de lægger vægt bag det og vil gøre det nemmere for mig at dele mine Adobe-filer – og gøre det nemmere for samarbejdspartnere at arbejde på dem, hvor jeg kan se hele deres versionshistorik og arbejde med dem med previews på nettet etc. Det kan jeg godt se blive brugt i organisationer, hvor man arbejde med en ekstern layouter, en fotograf eller andre kreative.

Det smarte, efter min mening, i Creative Cloud er at jeg ikke behøver at eksportere mit arbejde for at “udeforstående” kan se det. Jeg kan gemme min Photoshop-fil og min kunde, arbejdsgiver eller samarbejdspartner kan se den direkte i browseren, kan se lagene i den og komme med feedback. Det er et meget mere levende, nærmest socialt, workflow end det vi har været vant til. Hvis det slår igennem kan det godt komme til at ændre den måde vi arbejder på i Adobes programmer. Især hvis vi forestiller os at arbejde med folk der måske er særlig gode til en ting – folk der f.eks. kan hjælpe med lidt retouchering direkte i din Photoshop-fil – og så kan du arbejde videre med filen til din brochure eller website.

Vi skal huske at det her er en Keynote – og de er gode til at få det hele til at virke nemt. Så vi skal nok tage det med et gran salt – men når det er sagt så er der virkelig nogle interessante tiltag.

Og resten …?

Creative Suite består af flere programmer end Photoshop, After Effects og Edge. Men alle programmer i Creative Suite bliver opdateret, og får det nye navn CC. Der har været små afsløringer af features i Premiere Pro tidligere – men f.eks. et program som InDesign er der ikke kommet meget nyt om. Så der må vi vente lidt længere …

… men ikke så længe. For hele Adobe CC – suiten kommer den 17. juni 2013. Så for alle som allerede har et Creative Cloud abonnement vil opdateringen komme der.

Malurt

Adobe er glade for deres abonnementsordning. Det er ikke svært at forstå. Det er en god forretningsmodel. Så de sluttede med at smide bomben. Alt det som blev præsenteret her vil nemlig KUN være tilgængeligt for abonnenter på Creative Cloud. Dem som “bare” har købt deres egen kopi af Creative Suite vil ikke længere kunne købe opdateringer.

Det kommer der helt sikkert ballade ud af ….

One last thing

Siden de store Steve Jobs keynotes har der været en tradition for at slutte med noget særligt i sådan en præsentation. Og efter at have smidt bomben om at man ikke længere kan købe de nye udgaver af Creative Suite så skulle Adobe også være med til det.

Og det blev … en pen! Den hedder Mighty og gør det muligt at tegne i hånden på din iPad – og integrere med dine værktøjer fra Creative Cloud. Umiddelbart er det lidt svært for mig at se hvordan den pen er meget bedre end de eksisterende penne som findes – udover en integration af de online værktøjer som findes derude. Man kan altså flytte en tegning fra en ipad til en anden … det er i bedste fald et trick som bliver populært til særligt nørdede fester.

Men det interessante ved det er at Adobe nu faktisk laver hardware. Og deres anden nye stykke hardware var en elektronisk lineal til iPad – kodenavn “Napoleon” (fordi den er “a very short ruler” #nørdklap). Den gør det nemmere at tegne lige linier til f.eks. konstruktion eller arkitektur.

En tanke om "Adobe løfter sløret for Photoshop CC og Creative Cloud"

  1. Pingback: Nu er der skrifttyper med i Creative Cloud - og plads i skyen | Onlinekurser.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *