Apple-event – præsentation af nye iPads … og måske mere?

Så er vi klar til efterårets store æblerelaterede begivenhed – nemlig Apples præsentation af den nye iPad og den nye iPad Mini. Følg med i vores livekommentar her. Opdater siden for at følge opdateringer.

18.40 – Vi venter på at de starter

Skærmbillede 2013-10-22 kl. 18.38.18Lige nu sidder vi egentlig bare klar. 20 minutter til eventen, og vi kan begynde at spekulere over, hvad det er de vil fortælle os. Og jeg har svært ved at skjule, at jeg vil blive virkelig overrasket, hvis der kommer noget særligt overraskende. Det er jo ikke så længe siden vi var her sidst – til præsentationen af iPhone 5S og 5C – og der vidste vi alting i forvejen. Så hvad er det jeg personligt regner med? Her er min lille liste:

 • Ingen tvivl om at der kommer en femte generation iPad – med samme 64bit processor som i iPhone 5S. Formentlig også et bedre kamera, og et design som ligner iPad Mini og iPhone 5. Det buede design har brug for en opdatering, og jeg er 99% sikker på at vi ser det i aften
 • En ny iPad Mini – formentlig med Retina display, som mange var skuffede over der ikke var før. Nok også opdateret processor
 • Vil de bibeholde den gamle iPad Mini som en billigere udgave for at konkurrere med Nexus 7? Det kunne være en mulighed
 • Så kommer der måske også et par små opdateringer af andre produkter – Macbook Pro bliver nok opdateret med Haswell processor (som der er i Macbook Air), måske ser vi den nye runde Mac Pro – og så må man regne med at den nye udgave af Mac OS/X kommer i dag. Men der er ingen tvivl om at det bliver iPad som står i centrum.

Så det var mine forudsigelser. Jeg håber så på at blive virkelig overrasket.

18.50 – Apple opfandt nærmest den moderne keynote. Tidligere lancerede man nye produkter på messer – eller bare med en pressemeddelelse. Men det ændrede Apple ved deres berømte keynotes for den første iPhone og den første iPad. Derfor er dramaturgien også ved at være ret kendt – og måske også en af grundene til at det hele kan blive lidt forudsigeligt. Jeg skal forsøge at holde sarkasmen i ave 🙂

Men her er min forventede dramaturgi:

 • Velkomst
 • Et blik på iPads historie – markedsandele etc. Gerne med et drag over nakken på Android
 • Første produkt præsenteres – jeg tror på iPad 5. generation som første
 • Software-demoer – nye ting og sager som man kan
 • Men der er mere – iPad Mini med Retina
 • Lidt mere software
 • Måske ny hardware – Macbooks, MacPro
 • OS/X Maverick …
 • Bla bla bla – et band spiller – og slut

19.00 Næsten der …

Nu lader det til at vi er ved at gøre klar til at gå igang. Må hellere lige henvise til at man kan følge Apples Livestream selv ….

jeg ved også godt at det er lidt besværligt at skulle opdatere denne her side manuelt … jeg satser på at have et mere kompetent liveblog-system på plads snart 🙂

19.07 Tim Cook

Tim Cook går på scenen og viser sin glæde over intro-videoen … som er den samme der blev brugt på WWDC. Den er meget fokuseret på Apples værdier omkring design, glæde, simplicitet …

Derefter går Tim Cook tilbage til lanceringen af iPhone 5S og glædes over at det var det bedste iPhone åbningssalg nogensinde …

19.10 Praletid

Tim Cook fortsætter med at fortælle om iPhone – og om det nye IOS 7 der blev lanceret med den nye telefon. Her bliver citeret anmeldelser, og der bliver leveret det næsten sørgmodigt forudsigelige hit mod Android ved at sige at næsten alle brugere af iPad, iPhone og iPods har opgraderet. Den såkaldte “fragmentering” har været en af Apples yndlingsangreb på Android. Og det har de ikke tænkt sig at holde op med.

19.13 OS/X Maverick

Vi starter, lidt overraskende, men OS/X Maverick – altså det nye system til Macbooks, iMacs etc.

Der er nye features på vej:

 • Længere batterilevetid – også på “ældre” maskiner
 • Bedre udnyttelse af din RAM – automatisk kompression af din brug af RAM’en. Så især Macbooks med lidt for lidt RAM burde kunne få en bedre udnyttelse
 • Bedre notifikationer … så nu kan man svare på iMessage direkte i ens notifikation. Jeg må blankt indrømme at jeg elsker min Mac, men notifikationer har aldrig flyttet noget for mig. Men nu kan man …
 • iBooks er kommet til Mac

19.20 – iBooks med “sjove vitser”

Demo af nye features i iBooks på Mac. Virker helt ærligt ikke som noget særlig vigtigt – og det synes Apple åbenbart heller ikke. I hvert tilfælde benytter de muligheden for en lille vits da  Craig Federighi’s kone bryder ind med en iMessage – og dermed giver mulighed for at vise de nye notifikationer.

19.25 – Gratis (første overraskelse)

Så hvad koster den nye OS/X Maverick? Den koster ikke noget. Det kommer bag på mig, men Apple har besluttet sig for at opdateringer til nyeste OS/X version ikke koster noget.

Og den er tilgængelig i dag!

19.27 – Nye Macbook Pro’s

Jeg bruger til daglig en Macbook Pro Retina … og er glad for den. Så nu kommer Apple med nye maskiner.

 • 13-tommer Macbook Pro
 • Nye Haswell-processorer
 • Bedre integreret grafik
 • Bedre batterilevetid
 • Lavere pris(!)
 • 15-tommer Macbook Pro
 • Nye processorer
 • Bedre batterilevetid
 • Lavere pris … men stadig høj

19.34 – Ny MacPro

Apple har besluttet sig for virkelig at opdatere deres MacPro linie – deres stationære maskiner som bliver brugt af videoklippere, grafikere etc. Det er en utrolig smuk, og meget mærkelig, maskine som er formet som en cylinder og med luftindtag i midten.

Det er en utrolig imponerende maskine som kommer på markedet til december. Prisen annonceret bliver 2999 usd – herhjemme bliver det nok omkring 20.000 dkk for en basis-konfigureret MacPro (men basis er altså også ret godt).

Så hvis du klipper 4K-video eller bare gerne vil have det vildeste. Så er det nok MacPro du skal have til jul.

19.44 – Tilbage til forbrugeren

Så kom vi væk fra computere der koster ligeså meget som en brugt Skoda Felicia fra 2001 – og over på Apples software. Helt specifikt iPhoto, iMovie og GarageBand.

Her kommet vi til et punkt i denne her keynote som Apple måske skulle have overvejet. For ja – der er lidt nye features i de her programmer. Men er det noget man skulle holde en event for? Nej! Den eneste grund til at vi sidder og lytter til det er fordi vi sidder og lytter. Så kan man jo godt fortælle om nye virtuelle trommeslagere i GarageBand. Men altså …

19.51 – Nye iWork programmer

Apple har lavet helt nye udgaver af deres tekstbehandling Pages, regneark Numbers og præsentation Keynote. Og nu lover de, omsider, at filer kan bruges på tværs af maskiner. Tidligere var det sådan at en fil fra din Macbook ikke nødvendigvis kunne læses ordentlig på din iPad eller iPhone selvom de også kørte Pages. Men nu skulle det altså virke.

Nye diasovergange og animationer er kommet til Keynote (men som jeg har talt om tidligere så skal du slet ikke bruge dem).

19.56 – Nye samarbejdsfunktioner

Der er kommet nye funktioner til iWorks som skulle gøre det nemmere at samarbejde mellem flere maskiner – og på tværs af platforme. Det er virkelig spændende.

Og det er sgu også gratis! Lader til at Apple har besluttet sig for at leve af at videresælge medier og apps – og lave hardware. Deres egen software er nu gratis, inklusiv deres styresystem.

20.00 – iPad (OMSIDER)

Tim Cook er tilbage, og nu begynder vi at tale om iPads. Vi starter med at svine konkurrenter til med en efterhånden trist rutine. Og lidt pral om hvor mange iPads der er solgt.

20.07 – Og her er den … med nyt navn

Phil Schiller på scenen og viser den nye iPad. Som kommer til at hedde .. iPad Air.

Den nye iPad Air er tyndere end nogensinde – 7,5mm (det skal siges at Sony Xperia Z faktisk er endnu tyndere!). Men den nye iPad er meget let og skulle dermed være nemmere at holde med en hånd.

Men ellers ligner iPad Air meget den tidligere iPad. Samme kamera, samme pris – men ny A7 64-bit chip (som jeg vist forudså for noget tid siden).

Der er ingen fingeraftrykssensor på den nye iPad Air, hvis det var noget vi havde regnet med. Udover det nye design er der faktisk ikke så meget nyt.

20.17 – iPad Mini

Og så kom vi til iPad Mini. Den store spænding her bliver … er der Retina skærm? Og ja – det er der. 2048*1536 pixels – det er mange pixels på syv tommer.

Den bliver også opdateret med den nye A7-processor – og bliver på mange måder en virkelig mini-udgave af iPad Air. Samme kamera, samme opløsning. Og en højere pris.

20.19 – Hele linjen af iPads

Så nu kommer man til at kunne købe følgende iPads:

 • iPad Mini – uden retina skærm – det bliver den billigste
 • iPad2 – den gamle fuld størrelse 10-tommer iPad til en lavere pris
 • iPad Mini Retina – med A7 chip og til en pris der ligner iPad 2
 • iPad Air – den nyeste iPad med A7-chip, tyndere og lettere

20.24 – Så det var det …

Den største overraskelse var fokus på iWorks og iLife – og at det blev gratis. I det hele taget er udviklingen omkring Apples softwarepriser lidt en overraskelse. Men til gengæld var iPad annonceringen temmelig forudsigelig. Hvis du scroller ca. 1500 ord baglæns her så var det egentlig det vi var enige om ville ske. Om det så er godt nok – det afhænger nok af ens synspunkt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *