At skrive i hånden på iPad

Lige fra jeg fik min første iPad har det virker naturligt for mig at bruge den til at skrive i hånden. Jeg har ellers ikke skrevet ret meget i hånden siden jeg gik ud af skolen, men kan godt lide det. Så muligheden for at kunne bruge sin håndskrift igen oplevede jeg som en utrolig stor fordel.

Det er faktisk ret nemt at skrive i hånden på din iPad

Håndskrift er for mig meget mere intuitivt end at arbejde med tastaturet. Ikke fordi jeg skriver hurtigere i hånden, for det gør jeg ikke, men fordi det er som om tanken flyder friere. Håndskrift er mindre lineært og kan varieres meget mere. Man kan kombinere med tegninger, understrege passager, tegne bokse om ting der er særligt vigtigt og så videre.

Især når jeg forbereder præsentationer har jeg oplevet, at det gør det hele meget nemmere når man skriver i hånden. Så kan jeg strukturere mit oplæg før jeg tænder for Powerpoint eller Keynote.

Der er massevis af apps til iPad som kan det her. Det afhænger lidt af hvad det er du vil gøre, hvilken du skal vælge.

Penultimate

Penultimate (link til iTunes) er nem og billig. Det koster kun 6 kroner, men kan heller ikke så meget. Men bruger man det primært til små løse noter kan det måske løse ens behov.

Paper

App’en Paper (link til iTunes) har fået utrolig meget omtale. Og det er også en rigtig god app. Den er som udgangspunkt gratis – men så har du også kun en fyldepen at skrive med. Udover det kan man så købe flere skriveværktøjer. Hele pakken af værktøj koster 48 kroner.

Paper er på mange måder bedre til at tegne end at skrive. Så selvom det bliver utrolig flot det man laver, så er Paper ikke min favorit når det kommer til at tage noter på iPad.

Notability

For det er Notability (link til iTunes) – til kun 6 kroner kan den alt, hvad jeg har brug for når vi taler om noter og notearbejde.

Eksempel fra Notability

Først og fremmest skriver den pænt. Den har noget godt virtuelt “blæk” der flyder smukt og som virkelig giver et pænt skriftbillede. Og så har den bare utrolig mange muligheder:

 • Smart zoom-funktion der gør det muligt at skrive i et indzoomet vindue – og dermed skrive mindre
 • Mulighed for at indsætte tekstbokse overalt på siderne og dermed bruge “trykt skrift”
 • Både pen og overstregninstusch til at fremhæve tekst
 • Mulighed for at indsætte klip fra nettet, billeder fra kameraet på iPad’en eller figurer
 • Mulighed for at importere en PDF og annotere den direkte på skærmen
 • Mulighed for at kombinere noten med et lydklip optaget direkte på iPad’en
 • Eksport som PDF til email, dropbox og Twitter(!)

Kort sagt så giver Notability den største bredde i muligheder, hvis det du vil er at skrive på din iPad. Hvis det primært handler om at tegne er Paper og måske Brushes bedre alternativer.

Og ja – man kan godt skrive med sin finger – men resultatet bliver meget bedre hvis du investerer i en stylus som f.eks. Kensington Virtuoso.

5 tanker om "At skrive i hånden på iPad"

 1. Jesper

  Tak for den korte, men fyldige, gennemgang. Jeg er helt enige i dine bedømmelser af Penultimate og Paper, som jeg begge har købt i det håb at kunne bruge dem til at tage notater i… så nu prøver jeg sgisme notability!

  Svar
 2. Heine

  Mange tak for dette indlæg. Jeg har ledt efter apps som tillader at man kan skrive i hånden på sin iPad, men har endnu ikke haft held med at finde et godt et. Jeg vil helt sikkert prøve de 3 apps du fremhæver. 🙂

  Svar
 3. Mona Hvid

  Tak for din præsentation!
  Købte det fluks og håbede på at ved at skrive notater i hånden, efterfølgende kunne importere f.eks dias fra oplæsholderens powerpoint, og dermed skabe et meget bedre resultat, når jeg fremover skulle bruge oplysningerne.

  Men det går alt for langsomt at skrive i hånden på IPad selv med styltes – for mig.

  Jeg har ikke opgivet men hvis der kommer andre apps frem , så hører jeg det gerne.

  Er der nogen, som kan fortælle mig, hvordan jeg omsætter de flotte slides fra Nobility til noget, der kan vises på en projektor?

  Svar
  1. Adam Bindslev Forfatter

   Hej Mona

   Det kræver lidt træning at få virkelig gode resultater, men jeg tror på, at du kan komme efter det. Det kan virkelig blive flot.

   I forhold til at overføre fra Notability til en præsentation er der flere muligheder. Hvis du skal bruge det fra en PC eller Mac så er det nemmeste nok at sende det til dig selv som en PDF, så har du det ude. Hvis du sætter din iPad til en projektor kan du vælge “Open In” under Share i øverste venstre hjørne når du er inde på en note. Men problemet med Notability i forhold til præsentation er nok at den overholder A4-formatet, hvilket jo ikke er ideelt til præsentation. Hvis man skal bruge håndtegning på iPad til at præsentere ville jeg nok vælge at lave min note i Paper (https://itunes.apple.com/us/app/paper-by-fiftythree/id506003812?mt=8) og så sende mine billeder til min mail. Så har du dem i et 4:3 format der passer til de fleste præsentationsprogrammer. Skriv endelig hvis der er andet jeg kan hjælpe med.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *