Din næste mobiltelefon …

Hvilken mobiltelefon bliver din næste? Stort set alle de store producenter har præsenteret, eller præsenterer snart, deres bud på “next big thing”. Se nogle af buddene her.

Samsung – Galaxy S4 (Android)

galaxys4Ganske som ventet lancerede Samsung deres bud på din telefon i 2013 ved en stor event i New York den 14. marts. Selve showet skulle, ifølge flere rapporter, have været ganske rædselsfuldt, gammeldags og decideret nedladende overfor kvinder (se f.eks. Molly Wood fra CNET’s artikel om det her), men det ændrer ikke på at Galaxy S3 solgte ekstremt godt i 2012 – og at Galaxy S4 kommer til at sælge ekstremt godt i 2013. Det tror jeg ingen er i tvivl om.

Galaxy S4 kører Google’s Android styresystem præcis som S3’eren gjorde. Samsung har så udvidet Android med deres eget Touch Wiz-interface, så giver en masse yderligere funktionalitet. Og det er en telefon fyldt med alverdens features. Nogen ville måske kalde dem gimmicks. Den kan alverdens ting. Den kan se om du fjerner øjnene fra skærmen, og automatisk sætte en video fra pause. Den kan se om du er nået til bunden af en side og automatisk scrolle den artikel eller email du læser. Du kan betjene den uden at røre ved skærmen. Den har indbygget skridttæller, så du også kan bruge den til at holde styr på din motion.

På specifikationerne lever den op til forventningerne. Den vil have en processer der, på papiret, skulle gøre den dobbelt så hurtig som S3. Den har en 5-tommer skærm, kamera på 13 megapixels, et større batteri end S3, kører på det hurtige 4G-netværk og den bliver lanceret med den allernyeste udgave af Android – nemlig Jelly Bean 4.2.2. Designmæssigt er der ikke sket det store siden S3. Faktisk ligner den nærmest til forveksling. Det betyder også at den er lavet i plastik – men samtidig at den har udtageligt batteri. Det er noget som der er mange der sætter pris på, så man kan medbringe et nyt batteri.

S4 ser ud til at være en god telefon, og hvis du allerede godt kan lide TouchWiz og Android så er den et rigtig godt bud på din næste telefon. Hvis du har en S3 er det måske ikke presserende at opgradere, men hvis du har en S2 kan det godt være værd at give den et ekstra kik.

Samsung Galaxy S4 har ikke fået en dato for lancering, men engang i løbet af forsommeren er et godt bud. S3 kom på markedet i maj 2012 … mon ikke maj eller juni kommer til at holde i forhold til S4. Prisen er endnu ukendt, men kommer nok til at matche de andre topmodeller fra HTC, Nokia, Sony og Apple.

HTC – HTC One (Android)

HTC One

HTC One

HTC er et af de selskaber der desperat har brug for et hit. Sådan for alvor. Sidste regnskaber har set ret slemme ud for selskabet, og HTC One er det helt store sats fra deres side. Telefonen er en efterfølger til HTC One X og HTC One X+ – hvilket i sig selv illustrerer lidt af HTC problemer, da det efterhånden kan være svært at finde ud af de egentlig kalder deres telefoner. På den anden side ville HTC One X2 være en virkelig sær betegnelse for en telefon.

Også her er der tale om en telefon med Googles Android – dog med Jelly Bean 4.1 – så altså en lidt ældre version end den som S4 lancerer med. HTC kalder deres interface for Sense UI, og det er ikke fyldt med helt så mange features som Samsungs, selvom det også lægger en del ovenpå Android styresystemet.

Helt basalt har HTC One to ting som sin vigtigste salgsparametre. Design og kamera. Og designet er virkelig flot. Den er lavet i aluminium og har et designsprog der er umiskendeligt. Dette er ikke en iPhone-klon, og efter min mening er det en af de smukkeste telefoner blandt 2013 topmodellerne.

HTCs helt store sats med One er kameraet. Istedet for at putte flere megapixels ind har de valgt en anden vej – nemlig færre, men bedre, pixels. Helt præcis har den 4 megapixels som HTC så kalder “Ultrapixels”. Ja, marketingsproget vil ingen ende tage. Og påstanden fra HTC’s side er at kameraet er mere lysfølsomt og ganske enkelt bedre. De første tests af telefonen bakker i nogen grad op om dette, selvom ingen ligefrem mener at der er tale om den store revolution.

På specifikationerne er One på niveau med sine konkurrenter. Hurtig processor, 2 gb ram, skærm på 4.7 tommer i fuld HD, lydudvidelse fra Beats Audio og 4G LTE netværk. Batteriet er ikke udskifteligt – og man kan ikke udvide hukommelsen.

HTC fans vil være glade for HTC One. Problemet er bare at der ikke er ret mange HTC fans tilbage. De er blevet skuffet over langsomme softwareopdateringer, sære skift i produktlinier (One X+ kom kun 3 måneder efter One X) og generelt har HTC bare tabt markedsandele til Samsung. Men det gør ikke HTC One til en dårlig telefon. Og den kunne meget vel være et bud på din næste telefon.

Nokia – Nokia Lumia 928 (Windows Phone)

Hvis du ikke er til Android eller IOS så er Windows Phone en mulighed. Microsoft har satset meget på sit nye styresystem, og brugerne af det kan lide det. Her får du mulighed for at bruge MS Office i mobile udgaver, har adgang til Outlook og får et interface som på mange måder er anderledes end det vi har været vant til fra Google og Apple.

Det ville være løgn at sige, at Windows Phone har været en stor succes. Nokias hidtidige flagskib hed Lumia 920 – og den har solgt ok. Men for alvor taget markedsandele fra de andre har den ikke været i stand til.

Lumia 928 er stadig på rygtestadiet. Hvornår den kommer ved vi ikke – og specifikationerne er også mere eller mindre spekulative. Designmæssigt tales der om en telefon i aluminium – i modsætning til 920’eren som er i plastik. Specifikationerne skulle i nogen grad være de samme, eller lidt opgraderede i forhold til sidste års model.

Også her er det kameraet som bliver slagvaren. Nokia har altid haft gode mobilkameraer, og Lumia 928 skulle, igen ifølge rygterne, bruge den PureView teknologi som ifølge Nokia skulle gøre det muligt at tage billeder i meget dårligere lys, og med meget flere detaljer, end andre mobiltelefoner. Det er en teknologi som vi så første gang i Nokia 808 der havde den helt særlige feature at kameraet havde en sensor på 41 megapixels(!) Så mange kommer det ikke i Lumia 928, men det er helt sikkert en telefon som er interessant for dig der bruger telefonen til at tage billeder.

Hvis du vælger en Lumia 928 så er det fordi du er Windows-fan. Hvis du bare ikke kan lide Android og Apples IOS – så er Windows Phone formentlig dit bedste bud. Og så er 928 nok dette års topmodel.

HTC havde lovet telefonen på gaden nu – men den er forsinket. Men regn med at se den i løbet af forsommeren.

Apple – iPhone 5S (IOS)

Vi ved ikke hvordan iPhone 5S kommer til at se ud - men buddet er at den kommer til at ligne iPhone 5 til forveksling

Vi ved ikke hvordan iPhone 5S kommer til at se ud – men buddet er at den kommer til at ligne iPhone 5 til forveksling

Vi fortsætter ned af spekulationsvejen. For Apple har ikke sagt et eneste pip om efterfølgeren til iPhone 5. Men når vi ser på listen over iPhones så er det et rimeligt bud, at den næste kommer til at hedde iPhone 5S. Sådan har det været de sidste år. iPhone 3G blev efterfulgt at 3GS. iPhone 4 blev efterfulgt af iPhone 4S. Så helt i skoven er den teori ikke.

Og fortsætter vi ned af den vej så kan vi begynde at spekulere over, hvilke features som skulle komme i den næste iPhone. Designmæssigt vil den formentlig blive mere eller mindre identisk med iPhone 5. Det må også forventes at der kommer samme størrelse skærm på 4-tommer, og samme, fremragende, retina-opløsning.

Det må forventes at den får en hurtigere processor end den nuværende iPhone, et lidt bedre kamera – og så kommer der måske også understøttelser af flere 4G-frekvenser (det vil så føre til at også TDC-kunder kan bruge iPhone 5S på LTE). Det kan også være at Apple nu springer til og indbygger NFC (near field communication) – en teknologi som allerede findes hos en del Android telefoner, og som gør det muligt at udveksle data ved at lade telefonen røre en NFC-sensor. Dette kan bruges til betalingsløsninger og andet, som gør det muligt for dig at bruge din telefon som kreditkort. Der er også rygter der taler om fingeraftryksgenkendelse bygget ind i telefonen – det vil passe godt sammen med NFC og give en øget sikkerhed for brugeren.

Hvornår kommer så denne telefon? Vi aner det ikke – rygterne går på en event i august. Så er du Apple fan kan du begynde at spare op nu. Prisen … tja den bliver nok den samme som du i dag betaler for iPhone 5. Sådan plejer det nemlig at være med Apple.

Google – Nexus ?? (Android)

android-wallpaper5_2560x1600Hvis man virkelig er Google og Android-fan så er det Nexus man skal have fat i. Nexus er ikke en producent, men det er Googles særlige telefoner som har Android i sin helt rene form – uden TouchWiz, Sense UI eller andre interfaces lagt ovenpå. Det betyder også at en Nexus telefon bliver opdateret direkte fra Google – og derfor altid har den allernyeste udgave af styresystemet.

Tidligere Nexus telefoner har været produceret af HTC, Samsung – og den nuværende Nexus 4 er produceret af LG. Den kom i efteråret 2012, og det er helt sikkert at Google kommer med en ny Nexus telefon i løbet af 2013. Det er så til gengæld også det eneste som er sikkert. Alt andet er rene spekulationer.

Google købte Motorola i 2012, men har fastholdt at køre dem som et fuldstændig seperat firma. Om dette vil fortsætte vides ikke – eller om de vil lancere en Nexus produceret af Motorola, og dermed for første gang have hele produktionen af telefonen indenfor koncernen. Der har været solide rygter om en Motorola X-phone (dog uden særlig mange detaljer) – og nu lyder rygterne på at Motorola X og Nexus 5 kunne være en og samme telefon.

En ting er kommet frem. Nemlig at det også her kommer til at handle om kameraet. Googles VP of Engineering Vic Gundotra skrev på Google+ at Google ville udvikle Nexus-telefoner med “insanely great cameras” (vanvittigt gode kameraer). Og det er jo lovende. Den nye Nexus vil også med stor sikkerhed have nyeste Android-udgave der skulle hedde Key Lime Pie.

Google’s store udviklerkonference Google I/O løber af stablen den 15-17. maj …. måske kommer vi til at se mere til den næste Nexus der. Hvis altså ikke det hele drukner i Google Glass.

De andre

Der er naturligvis mange andre producenter, og det her er på ingen måde et forsøg på at lave en udtømmelig liste. LG er lige kommet med Optimus G (Android), Sony er på banen med Xperia Z, og Blackberry forsøger med deres eget styresystem BB10 og er ude med touchscreen telefonen Z10 og en udgave med keyboard i form af Q10. Om de to sidste har en reel chance er lidt uvist – Blackberry har været i problemer længe, og de har, præcis som både Nokia og HTC, virkelig brug for et hit.

Husk at følge Onlinekurser på Facebook – så får du altid besked når der kommer nye indlæg.

2 tanker om "Din næste mobiltelefon …"

 1. Carsten Øhlenschlæger

  Jeg havde fået opfattelsen af at Nokia Lumia 928 var en speciel version af Lumia 920, som bare var tilpasset det amerikanske CDMA netværk og dermed Verizon. Er ikke sikker på at vi nogensinde får den til Europa i en GSM/LTE version.

  Når det er sagt så venter jeg spændt på den næste Nexus telefon. Jeg er let og elegant sprunget over Nexus 4, da jeg i forvejen har en Galaxy Nexus og ikke syntes at forbedringerne var talrige nok til at retfærdige en investering.

  iPhone er slet ikke mig og Samsung version af Android har altid irriteret mig på et eller andet plan. Jeg kunne dog sagtens se mig selv med en HTC One og det kan sagtens være at det ender med den, hvis den næste Nexus skuffer.

  Svar
  1. Adam Bindslev Forfatter

   Det kan godt være at du har ret i at 928 ikke kommer til Danmark. På den anden side er det svært at forestille sig, at Nokia ikke vil komme med bedre kamera + aluminium til europa. Så for mig er spørgsmålet egentlig mest hvad den kommer til at hedde – og 920 blev jo worldwide betegnelsen for den sidste. Men det er jo ren spekulation. Det erkender jeg.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *