Google Keep – ny note-app fra Google

Kongen af huskesedler, noter og andet på mobiltelefonen har længe heddet Evernote – men nu erklærer Google mere eller mindre åben krig mod dem med deres nyeste app “Google Keep”.

Google Keep har et meget simpelt og overskueligt interface

Google Keep har et meget simpelt og overskueligt interface

Rygterne om Google Keep begyndte at cirkulere i sidste uge, men ingen havde vist ventet, at vi skulle se den allerede. Onsdag aften kom den pludselig til syne i Play Store på Android – og er fuldt funktionel og klar til brug.

Der er tale om en ganske simpel app, men det den gør er effektivt og fint. Den bygger oven på dit Google Drive (som er Googles nye navn for Google Docs) og gemmer automatisk dine noter så de er tilgængelige i “skyen”.

Når du åbner app’en første gang bestemmer du hvilken Google-konto den skal gemme til. Herefter har du overordnet set fire muligheder for at lave noter

  • Tekst – du indtaster noter som ren tekst
  • Huskelister / checklister – noter med checkboxe så du kan lave det til to-do-lister
  • Billede – tag et billede med telefonens kamera og gem det som en note
  • Stemme – en stemmenote hvor Google Keep både gemmer din stemme – og forsøger at lave talegenkendelse og lave det om til tekst

Dette burde dække de fleste af dine notebehov. Men det hele er meget skrabet og spartansk. Du kan f.eks. ikke formatere teksten i en tekstnote. Ikke noget med at skrive med fed, lave punktopstillinger eller andet. Du kan heller ikke tegne en note, som Evernote giver mulighed for med deres applikationer Skitch og Penultimate.

For os danskere er det største problem i stemmenoterne. For man kan ikke slå talegenkendelsen fra – men samtidig understøtter Android stadig ikke dansk som talesprog. Det betyder altså at noten forsøger at genkende din danske tale som engelsk. Resultatet er i bedst fald ufrivilligt morsomt – og altid ubrugeligt. Da jeg f.eks. sagde “Jeg afprøver Google Keep” skrev systemet “yeah I also a quick keep”. Tak for det. Man kan slette det skrevne så kun stemmeklippet ligger tilbage, men det burde man kunne slå helt fra.

Dele – ja – samarbejde – nej!

Når jeg har lavet en note kan jeg dele den inde fra app’en. Her bruger den Androids standard “share” menu, og giver mig mulighed for at sende noten til Gmail, Facebook, Skype etc. Kort sagt til alle de programmer du har på telefonen. Det er fint, men det som mangler er samarbejdet. Jeg kan ikke dele en checkliste og så kan alle krydse af på den. Det ville ellers være fantastisk for teamsamarbejde – og det er noget som ligger i to-do-apps som Remember The Milk og Wunderlist. Men det har Google altså ikke, endnu, syntes er nødvendigt.

Hvis ens behov er noter – og ikke andet – så er Google Keep en fin løsning. Alle ens noter bliver gemt på http://drive.google.com/keep/ (som også virker uden app’en hvis man vil skrive noter på computeren). Men hvis behovet er bare en lille smule mere avanceret – f.eks. at kunne tegne, gemme websider, samarbejde eller andet så er Evernote stadig en langt bedre og mere avanceret måde at gøre det på. Og Evernote er, i modsætning til Google Keep, tilgængelig på stort set alle tænkelige mobile enheder. Google Keep-app’en er kun for brugere af telefoner med Android – og endda kun Android telefoner der kører Ice Cream Sandwich eller Jelly Bean.

Gik det lidt for stærkt med Google Keep?

Man kan ikke lade være med at tænke, at Google måske skulle have skyndt sig lidt langsommere. Det virker som om det er lidt halvfærdigt det de har skubbet ud over rampen her. Det er dog en del af Googles kultur at man laver noget af udviklingen i offentligheden. Så jeg er sikker på at der kommer flere features på Google Keep – altså med mindre de beslutter sig for at lægge den i graven igen hurtigt. For det er også en del af Googles kultur – “fail fast”.

Men Google Keep er et tegn på noget andet og mere end bare en noteapp. Det er tegn på at Google begynder at centrere services omkring Drive, Google+ og Gmail. Det er den store kontorsuite i skyen det her – komplet med samarbejdsmuligeder i Drive, noter i Keep, sociale funktioner i G+ og selvfølgelig mail og kalender i Gmail. Og den overordnede strategi ændrer Google ikke på – også selvom Google Keep er lidt halvfærdig.

App’en er gratis og kan downloades fra Play Store – og du kan se præsentationsvideoen fra Google (i deres klassiske upbeat-stil som alt fra Google er for tiden).

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *