I 2012 kommer du til at tale til dine gadgets

Der var en masse skuffelse da Apple offentliggjorde iPhone 4s – primært fordi den ikke var iPhone 5. Men en ting imponerede de fleste. Nemlig Apples nye “Siri” talegenkendelse.

Med Siri er ideen at du kan stille spørgsmål og afgive ordrer i “naturligt sprog”. Man kan f.eks. sige “Tell my wife that I am running late” og Siri vil sende en besked til din kone om at du er forsinket.

Forvent at du kan tale med dine gadgets i 2012 (billede af Notsogoodphotography - Creative Commons licens)

Systemet fik måske især meget omtale på grund af den indbyggede humor, som lå i det. Spørgsmål som “where can I hide a dead body”, “will you marry me” og lignende får Siri til at komme med morsomme svar. I dagene efter lanceringen var internettet fyldt med artikler om dette.

Men Siri er bare en del af en trend. For noget tid siden, og før Siri, kom Google med Voice Actions – et system hvor man kan sige “Navigate to Ikea” (for at komme til den nærmeste Ikea), “Listen to Bob Dylan” (for at høre sange af Bob Dylan) eller “Send text to Susanne – I am home at five o’clock” (for at sende en SMS til Susanne og sige at jeg er hjemme klokken fem).

Også Microsofts nye Windows Phone 7 har indbygget talegenkendelse. Her kan man bruge kommandoer som “Redial” (for at ringe op igen) “Call Susanne” (for at ringe til Susanne) eller “Search for pizza” for at lave en internetsøgning på Pizza.

Hverken Google eller Microsoft har helt så avancerede systemer som Apple, men det er noget som Google lader til at ville lave om på. På rygtebasis er vi begyndt at høre en masse om et “Project Majel”, som skulle være Google Voice Actions ver. 2.0 – og som nogen siger er ligeså godt, eller bedre, end Siri.

Hvad enten det er det eller ej – så vil jeg godt forudse at stemmegenkendelse bliver en af de helt store trends i 2012. For udover mobiltelefonerne, hvor det er oplagt, er det også blevet indbygget på google.com – og i den nye Xbox 360 interface er det også indbygget (det sidste kræver at man har en Kinect).

Så forvent at komme til at tale med dine gadgets i 2012 – i første omgang på engelsk dog.

En tanke om "I 2012 kommer du til at tale til dine gadgets"

  1. Viktor Bluhme

    Interessant indlæg.
    Stemmekontrol har jo været mange år undervejs, men er først for alvor kommet frem de sidste par år, hvor teknologien er blevet god nok. Jeg glæder mig til at følge med i den videre udvikling, tror ikke der går mange år, før jeg kan tale dansk til min mobil.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *