I projektledelse helliger målet altid midlet

Det er en god ting at kunne sin projektledelse, men hvad enten du er PRINCE2, IPMA, ScrumMaster eller bare er vildt god til at lave Gantt-diagrammer i Microsoft Project – så er det eneste der tæller i sidste ende: om du leverer.

“You can’t argue with success” siger et amerikansk mundheld. Og set er sandt. Hvis du leverer et projekt til tiden og i den kvalitet som modtager ønsker (og til den pris som er aftalt) så er der INGEN som kommer og spørger til din projektmetode. Projektmetoden er det som skal gøre dig til en god projektleder, men du skal huske at det i sidste ende handler om at levere projekter.

Projekter er løsninger

Hvis du når i mål til tiden er der ingen der spørger til dit Gantt-diagram

Hvis du når i mål til tiden er der ingen der spørger til dit Gantt-diagram

Projekter handler om at levere løsninger på problemer. Om at levere et produkt, en løsning, en forandring eller noget andet. Det er derfor vi starter projekter. Og det er i sidste evne projektets slutprodukt, som projektet bør bedømmes på. Derfor skal vi også som projektledere holde fokus på det. Hvis vores metodik skrider, eller hvis Gantt-diagrammet ikke passer så er det skidt ja – men det er ikke det vigtigste. Det vigtigste er at projektejeren modtager den løsning som er ønsket.

Det er kun hvis vi ikke når frem til løsningen, at der er nogen eksterne som begynder at se kritisk på projektmetoden. Når vi misser vores deadline, når vi går over budget eller det vi leverer ikke er godt nok – så er vil der blive kigget efter forklaringer. Og så kan det dårlige Gantt-diagram godt være årsagen. Men hvis vi har en metode som virker, og hvor vi leverer gode resultater, så skal vi holde fast på den. For så har vi fat i den lange ende – selv hvis de kendte projektmodeller siger noget andet.

En tanke om "I projektledelse helliger målet altid midlet"

 1. Martin Bakkegaard Olesen

  “I projektledelse helliger målet altid midlet” – en forståelse, hvis konsekvenser, mangen en projektdeltager har måtte erfare på den trælse måde. Også forståelsen af, at “projektmetoden er det som skal gøre dig til en god projektleder” har den konsekvens, at projektledere bliver ansat på basis af et stykke papir der antageligt ikke blot kvalificerer, men som også gør kompetent.

  Den “gode” projektleder skiller sig ud på en række andre forhold end sit stykke papir. De der arbejder i projektorganisationer, hvor alle projektledere er certificerede, ved udmærket hvilke projektledere de helst vil arbejde med, og med hvem de ikke vil.

  Det forholder sig nemlig sådan, at den gode projektleder ikke kun skal besidde et stykke papir, men skal også være en god kommunikator og forhandler, være empatisk og på samme tid have evnen til at skære igennem, have en vis indsigt i motivation i både teori og praksis, have forståelse for gruppedynamikker, være i stand til at håndtere konflikter, have et minimum af forståelse for projektets faglige indhold og kompleksitet, bør besidde psykologisk modenhed (herunder tålmodighed og evnen til at lytte) og sidst men ikke mindst være istand til at danne sig overblik og danne struktur.

  Projektmetoden er i min optik ikke meget værd uden de mange øvrige kompetencer. Det er blot et stykke papir.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *