Inspirationsklip: Præsentationsteknik 2 – Gode slides

Når du starter Powerpoint ser du en hvid skærm med et punkt. Du bliver opfordret til at få skrevet noget tekst. Det er her du begår den første fejl når du skal præsentere. Se mere i dette inspirationsklip om præsentationsteknik.

Alt for mange ord (Billede af C. P. Storm)

Alt for mange ord (Billede af C. P. Storm)

Når vi laver en præsentation starter vi næsten altid med ordene, og det er der vi, efter min mening, begår den første fejl. En præsentation er ikke et tekstmedie – det er et visuelt medie. Det er meningen, at præsentationen skal understøtte det talte ord. Det er ikke meningen at folk skal bruge til på at læse din præsentation.

Min tommelfingerregel hedder 7 ord. Det er ikke en lov der er skrevet i sten, og det er ligeså meget et spørgsmål om personlig smag. Andre har retningslinier om at man må skrive så meget tekst man vil – bare aldrig med en font der er mindre end 36. Det er ikke så vigtigt, hvilken regel du går udfra – bare du husker at dine tilhørere ikke skal bruge tid på at læse.

For meget tekst gør din præsentation kedelig

Det er sådan set logisk nok. For hvis du har meget tekst på dine slides så sker der noget helt bestemt:

  • Dem bagerst i salen kan ikke læse det og bliver irriterede over det
  • Alle andre holder op med at lytte til dig, fordi de læser. Man kan ikke læse og lytte samtidig
  • Du er nød til at læse teksten højt for at dem bagerst i salen kan følge med
  • De andre læser hurtigere end dig fordi du læser højt. Derfor står du og gentager det de lige har læst – det er i bedste fald irriterende

Så vi kan kun tabe når vi bruger meget tekst på vores slides. Istedet skal vi bruge billeder, grafik, grafer og alt muligt andet som understøtter det vi siger – fremfor at tage opmærksomheden fra det. Det er god præsentationsteknik, og det er et vigtigt element på vejen til at lave bedre præsentationer.

Dette er Inspirationsklip nr. 2 i serien om præsentationsteknik. Det første handlede om hvordan du planlægger din præsentation.

En tanke om "Inspirationsklip: Præsentationsteknik 2 – Gode slides"

  1. Pingback: Inspirationsklip: Præsentationsteknik 4 - Handouts | Onlinekurser.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *