Inspirationsklip: Præsentationsteknik 6 – Selve præsentationen

Ligemeget hvor meget energi vi lægger ind i en præsentation – så er det ved selve præsentationen at det hele skal briste eller bære. I dette inspirationsklip lægger vi sidste hånd på værket og taler om din præsentationsteknik under selve præsentationen.

Vi skal holde af at optræde (billede af John Pongco)

Vi skal holde af at optræde (billede af John Pongco)

For mange mennesker er det at skulle præsenterere direkte angstprovokerende. Der var engang en undersøgelse der viste at 25% af de adspurgte var mere bange for at tale i en stor forsamling end de var for at dø. Eller som det blev sagt: “Ved en begravelse er der 25% af dem som sidder i kirken der hellere vil ligge i kisten end at holde en tale for den afdøde”.

For mig har hjørnestenen til det været den gode forberedelse. At vi er klar til at gå på, og faktisk ved hvad vi skal sige. Det har de foregående inspirationsklip fortalt om. Hvis vi virkelig har lavet et grundigt forarbejde før vi går scenen, så burde det være nemmere. Hvis vi har lavet vores disposition, vores præsentation, vores handouts og vores cue cards så har det den fordel, at så kan vi VIRKELIG vores stof. Vi kan det forfra og bagfra. Ind og ud. Det hjælper.

I samme spor er det at være velforberedt også at være klar i god tid. Når jeg holder et foredrag ankommer jeg altid minimum 30 minutter før. Jeg vil være sikker på at projektoren virker, at min computer kan tilsluttes, at der er batterier i min presenter-mus og så videre. Det vil jeg ikke stå og rode med foran publikum. Og det gælder også når man “bare” skal præsentere for et møde. Check at tingene virker før du står deroppe. Der er ikke noget som kan stresse mere end teknik der driller.

Og når man så står der så handler det om ro. At have ro helt ned i maven. At kunne tale langsomt, tydeligt – og vise lidt overskud. At turde have øjenkontakt med publikum og tale til dem. Ikke konstant stå med ansigtet ned mod noterne – eller stå og vende sig efter præsentationen. Hvis vi kan vise lidt overskud som den der står på scenen, så smitter det af på tilhørerne. Alle slapper af i situationen, fordi vi viser at vi har fod på tingene, og vi ved hvad der skal siges.

Det sidste handler så om rutine. At det bliver nemmere. Det er svært at lave en god præsentation, hvis man kun skal gøre det en gang hvert tiende år. Men er det noget man gør hver måned – eller hver uge – så kommer rutinen, sikkerheden … og successen. For det er noget vi alle kan lære.

I sidste ende er det ikke så farligt – og måske skal vi allesammen lære at nyde det.

Dette er det sidste inspirationsklip om præsentationsteknik. Find de andre klip her – og følg onlinekurser på Facebook så du får besked om hvornår der er nye artikler herinde. Husk også at hvis du er ledig, og medlem af en af de a-kasser onlinekurser arbejder sammen, så kan du her på onlinekurser finde en række gratis kurser om Microsoft Office, Google Docs, Sociale Medier, Photoshop og InDesign. Gå til forsiden for at melde dig til.

Hvad er dine bedste tips til at præsentere? Og hvad skal vores næste serie af inspirationsklip handle om? Giv dit bud i kommentarerne eller på Facebook.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *