Instagram – nu på web (måske en advarsel)

Instagram har indtil nu kun været en app som ligger på telefonen – og en meget populær en af slagsen. Næsten 100 millioner mennesker bruger Instagram til at poste billeder på Facebook og Twitter – og til dem som følger dem på app’en. Men Instagram har ikke haft noget websted før nu.

Instagrams nye web-profil

Fra og med denne uge vil alle brugere på Instagram få en web-profil. Den ligger på instagram.com/[profilnavn] – min ligger f.eks. på www.instagram.com/udkantsadam. Her kan man se alle de billeder man har lagt på Instagram i et fikst, og meget moderne, web-view.

De nye profiler kan på mange måder det samme som app’en. Man kan se andres billeder, “like” og kommentere på dem. Og så kan man først og fremmest bladre i dem.

Hvis man er vant til at bruge Instagram på sin telefon er det en helt ny måde at se det på. Der er man mest vant til at se en strøm af billeder som bliver lagt på lige i dette øjeblik. Det er sjældent man sidder og gennemser alle billederne fra en bruger. Men det er anderledes på webinterfacet. Der sidder man pludselig og ser alle billederne fra en bruger – uden at man har den tidsmæssige kontekst med. Og det er her jeg pludselig kan se nogle potentielle problemer.

Jeg er ikke normalt en af dem, der råber op om privatliv og problemer på nettet. Jeg kan godt lide de sociale medier, og tror meget på at “sharing is caring” og at vi deler for at berige hinanden. Men der var bare noget jeg ikke kunne lide da jeg så de nye web-profiler på Instagram.

Det har noget at gøre med kontekst. Billeder taget fredag aften i byen er bedst at se på fredag aften … på en tirsdag formiddag virker de grænseoverskridende. Og da billeder på Instagram som udgangspunkt er offentlige – så kan de pludselig nemt ses af alle. Også af dem som IKKE følger dig på Instagram. Også af dem som slet ikke bruger Instagram. Også af din arbejdsgiver, din mor og din svigermor.

Den manglende funktion

Du kan stadig slette billeder i app’en

Og i den forbindelse er der EN funktion som Instagrams web-profiler har glemt. Nemlig at gøre det nemt for mig at slette. Hvis jeg vil slette et billede kan jeg kun gøre det inde fra selve app’en. Der gør man det ved at trykke på de tre punktummer nede i hjørnet når man ser på et billede og så vælge “delete”.

Kort sagt er det, og her er jeg nok lidt kedelig, tid til at rydde op i sine billeder på Instagram. I hvert tilfælde til at gå ind på profilen og se hvad der ligger – og overveje hvordan det ser ud for dem som ikke kender dig. Ville du have det helt fint med at en kommende arbejdsgiver sad med en udskrift af dine Instagrammer til din næste jobsamtale?

Måske har de gjort os en tjeneste

I virkeligheden har Instagram måske gjort os en tjeneste. Ved at lave webprofilerne har de gjort os opmærksomme på, hvad det er som ligger på Instagram og som er offentligt tilgængeligt. For jeg tror på at mange brugere slet ikke har tænkt over, hvad de har liggende på Instagram fordi mediet lægger op til den hurtige deling, hvor man måske tænker knap så meget på at det lever for evigt. Det er smertefuldt tydeligt nu.

Kommer det til at betyde at jeg bruger Instagram mindre nu? Ja – det tror jeg faktisk. Så set fra Instagrams side så var det måske knap så klogt. Nu må vi se hvordan brugerne tager imod det. Det kan også være at Facebook, der købte Instagram for en formue, har gjort det helt bevidst. For nu er det måske en bedre ide at bruge Facebook til at dele billeder med vennerne. Der har jeg meget mere kontrol over hvem der kan se dem. Men den teori er måske lige lovlig konspiratorisk ….

Er de nye webprofiler et problem for dig som Instagram-bruger? Skriv i kommentarerne herunder.

8 tanker om "Instagram – nu på web (måske en advarsel)"

 1. jespernr

  Jeg ser absolut intet problem i det.

  Og _hvis_ jeg skulle havne i den situation du beskriver med en jobsamtale. Så er det ikke et sted jeg overhovedet gider at arbejde…

  Svar
  1. Adam Bindslev Forfatter

   Jeg ser heller ikke, personligt, det som et problem. Grunden til at jeg har skrevet artiklen er, at jeg tror Instagram er så mainstream, at der virkelig er mange brugere der slet ikke har set det som et offentligt forum. Og der kan det måske være en god ide lige at gå ind og se hvad der ligger.

   Svar
 2. Kamilla Vinther

  Jeg ser ikke de offentlige instagram-profiler værre end twitter, hvor man ligeså vel kan drunk-tweete og opføre sig fjollet. Instagram er vel sådan set bare et slags billed-twitter. Og som på alle slags sociale medier – offentlige eller semi-offentlige, skal man overveje hvad man poster.
  Derudover så synes jeg egentlig bare at instragram/twitter viser ens personlighed, inklusiv fredagsøller og tømmermændslørdage osv. Og hvis en potentil arbejdsgiver ikke kan ‘tåle’ at se den slags, så er arbejdspladsen måske alligevel ikke den rette. Jeg mener bare, hvis man viser et alm. socialt liv på et medie, som en potentiel arbejdsgiver ser, så kan det vel ligeså godt styrke det man har skrevet i sin ansøgning om sin personlighed.
  Jeg ser faktisk ikke rigtigt det store problem, men jeg har så også altid husket at overveje, hvad jeg poster på diverse medier, og dét er måske lektien, som flere skal til at lære.

  Svar
  1. Adam Bindslev Forfatter

   Lige netop – Instagram er som Twitter. Min vinkel på sagen er bare at jeg tror mange brugere i højere grad ser Instagram som noget i stil med Facebook – og som slet ikke har overvejet at det var noget som kunne ses offentligt. Og jeg ved godt at man hele tiden har haft web-viewers – de har bare heller ikke været kendt i den brede offentlighed.

   Det vi ser her er hvad vi kan forvente der sker når nichemedier som Twitter og Instagram bliver mainstream – og ikke længere er brugt af folk der i forvejen blogger etc.

   Svar
   1. Kamilla Vinther

    Det vi ser her er hvad vi kan forvente der sker når nichemedier som Twitter og Instagram bliver mainstream – og ikke længere er brugt af folk der i forvejen blogger etc. – Og dét bliver interessant!

    Svar
 3. young

  Som @helleras også skrev på Twitter har der jo været web-viewers til Instagram uhyre længe. Derudover betød Facebook opkøbet også en endnu større FB-integrering af Instagram (her kan billederne også ses af alle, som ikke er på Instagram selv). Og folk deler jo alt uden at tænke sig om.
  Jeg vil gætte på at de mennesker, der lægger billeder på Instagram fra deres byture er de samme, som deler netop de billeder på fx Facebook.

  Hvis der er et problem er det at den gængse internet-bruger (især i Danmark) slet ikke ved hvordan man bruger internettet klogt, og ikke er opmærksom på ting som “privatliv” og at ting lever for evigt på internettet. Folk deler alt på Facebook og søger sjældent udenfor den lukkede internet-virkelighed der er opstået.
  Og som jeg skrev til dig bliver “slet billede”-funktionen da sikkert implementeret på et tidspunkt, men det er jo ikke fordi sociale medier er glade for at du vil slette info om dig selv på deres platformer 😉

  Profilerne er altså ikke et problem for mig. Jeg har fx ikke nogen FB-profil og bruger udelukkende Instagram som kreativt output på den hurtige måde i tilskud til min blog. Ingen billeder fra byture eller billeder af børn i min familie og lignende. Derimod gør de officielle web-profiler det nu muligt for mig at dele min Instagram-profil på en nemmere måde med alle de mennesker i mit liv, som ikke har en smart-phone.

  Private profiler på Instagram bliver jo også ved med at være private på web-profilen, så hvis man ikke vil have at hele verden skal se fulde-billeder må man jo lade være med at have en offentlig profil.

  Svar
  1. Adam Bindslev Forfatter

   Jeg lægger lidt vægt på det sidste du skriver: “Private profiler på Instagram bliver jo også ved med at være private på web-profilen, så hvis man ikke vil have at hele verden skal se fulde-billeder må man jo lade være med at have en offentlig profil.” – der er nemlig en del af problemet, som giver lidt ekstra liv til min konspirationsteori.

   På Instagram bestemmer jeg delingen for ALLE mine billeder. Jeg kan ikke vælge at gøre nogen billeder private, og så dele andre offentligt. På Facebook kan jeg vælge det på et “billede-for-billede”-niveau. Så nu kan Facebook vise til hele verden, at de er bedre til at styre folks privatliv end f.eks. Twitter og Instagram er.

   Svar
   1. young

    Jeg tror ikke jeg helt forstår hvad dit problem med det er.

    Alle billederne er private på en privat profil på Instagram. Og alle billederne er private på en web-profil på Instagram.
    Du vil gerne have at man kan dele nogle billeder, og lade andre være private? Hvorfor ikke bare lade være med at lægge dem op, så? Eller lav en “Adamgåribyen” profil 😀
    Der er da flere der opretter forskellige Instagram-profiler til forskellige outputs – fx en profil til farvebilleder og en til s/h, en til kun mobilbilleder og en til dslr.
    Tror jeg har lidt svært ved at se problematikken, men det er måske fordi jeg ikke kunne drømme om at dele fulde-billeder på Instagram, eller Facebook, hvis jeg havde en profil der.

    Synes det er lige lovlig voldsomt at gøre Instagram web-profiler til en konspirationsteori 🙂

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *