Jeg ringer lige til mit komfur og får det til at slukke lyset

Året CES (Consumer Electronics Show) i Las Vegas er startet, og nu vælter det ud med mere eller mindre interessante nyheder om gadgets, fjernsyn, kameraer og computere. Det er nu vi for alvor begynder at kunne se hvad de store trends er i 2014. Og en af dem er smarte husholdningsdimser.

Vi har drømt om at have det smarte hjem, hvor alting kunne styres centralt og programmeres. Det har bare krævet enorme ressourcer, og at man var mere end almindelig nørdet. Den helt store trend i år bliver at forsøge at ændre på det.

Belkin WeMo

Lyskontakter er "so last year" (billede af R/DV/RS)

Lyskontakter er “so last year” (billede af R/DV/RS)

Belkin lancerede for noget tid siden deres WeMo-serie af dimser til det digitaliserede hjem. Det bestod på det tidspunkt primært af lyskontakter som kunne styres fra en mobiltelefon. Men på CES har de nu annonceret at de udvider serien med nogle helt nye produkter.

Topnummeret i præsentationen var Crock-Pot WeMo Slow Cooker der er en slow cooker til langtidsstegning – men som kan styres fra en mobiltelefon. Ideen er at man så bliver i stand til at holde øje med temperaturen, tænde for maden mens man er på arbejde, skrue ned eller op og så videre. Man skulle endda kunne programmere den så man kan køre 2 timer på en temperatur og derefter skrue ned til en lavere, eller op til en højere.

Om sådan en Crock-Pot WeMo Slow Cooker er interessant kommer jo nok meget an på ens kulinariske præferencer. Den kommer til at koste 100 usd i USA, og om den kommer til Europa er ikke til at vide.

Men den er kun første skud i bøssen for Belkin. Senere på året kommer der en kaffemaskine, en rumvarmer og en serie af LED-pærer. Og så begynder det at blive rigtig interessant.

Pærer

At kunne styre sin slow cooker er ganske smart, men måske ikke det mest nødvendige i verden. At kunne styre lyset i hjemmet er noget helt andet – og med LED-pærer der kan styres gennem mobiltelefonen begynder vi at kunne lave noget.

Belkin er ikke de første der laver det. Der har fandtes LED-pærer der kan styres fra en mobiltelefon før. Philips har deres Philips Hue, som kan styres fra en tablet eller telefon. Med dem kan man ændre farven på lyset, skrue op og ned eller helt slukke for det. I USA koster et sæt med tre 200 usd inklusiv en styringsdims. I Danmark er de set til 1500 dkk. Belkins bud bliver måske lidt billigere – til gengæld vil man nok ikke kunne skifte farve på lyset. Fordelen er til gengæld at LED-pærer holder længe (sådan ca. 25.000 brændetimer – det er omkring 20 år).

IFTTT

Noget af det virkelig smarte i denne her automatisering er inklusionen af en teknologi som If This Then That (IFTTT) – et website hvor man kan programmere forskellige såkaldte “triggers” til at reagere på hinanden.

Ideen i IFTTT er at du kan modtage signaler fra internettet og bruge dem til at igangsætte ting. F.eks. kan du bruge IFTTT til at sende dig en besked hvis temperaturen ifølge vejrudsigten falder til under 0. Eller automatisk sende en email med links til billeder fra instagram med et særligt #hashtag. Eller ….

Det smarte i denne sammenhæng er at dine kloge husholdningsmaskiner, elpærer og stikkontakter også kan være på IFTTT. Og det giver nogle helt nye muligheder. Herunder er nogle eksempler som foreslået af IFTTT.

Skærmbillede 2014-01-06 kl. 12.32.28Så du kan altså få dit lys til at blinke når du får en email, eller skifte til blåt hvis nogen skriver noget om dig på Facebook. Det kan ændre farve når der er regn i vejrudsigten, eller din slow-cooker kan starte når du sender en SMS. Din kaffemaskine kan tænde ved solopgang. Og så videre og så videre …

Bliver det i år?

Så bliver det i år at vi allesammen skal ud og investere i nye elpærer, kaffemaskiner, slow-cookers, termostater, køleskabe og robotstøvsugere? Personligt kommer jeg til at vente. Ikke fordi jeg ikke er fristet, for det er jeg, men fordi jeg ikke kun vil have at de her dimser kan snakke med internettet. Jeg vil også have at de kan snakke med hinanden.

Jeg vil have en samlet app, hvor jeg kan styre mine lamper – hvad enten de er fra Philips eller Belkin. Jeg vil ikke have en router-dims fra Belkin, en fra Philips, en fra Sonos, en fra Nest og en fra iRobot eller hvem der ellers er med. Jeg vil have en standard.

Det er jeg heldigvis ikke den eneste som vil. “The Internet of Things” bliver en af de store samtaler i 2014, for hvis det her skal lykkes så er man nød til at have en fælles protokol, hvor det hele kan tale sammen.

Så må vi bare håbe at de kan blive enige ….

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *