Du fik ikke jobbet – hvad gør du så?

Det sker for alle – at man håber på at få drømmejobbet, og bare ikke får det. I den situation kan man være fuld af selvbebrejdelse, vrede, og føle at det hele er en lille smule lige meget. Men det er ikke verdens undergang. Her er nogle tips til hvad du kan gøre for at komme videre.

Prøv at finde ud af hvorfor

Artiklen er tidligere bragt i Ugebrev for Ledige

Artiklen er tidligere bragt i Ugebrev for Ledige

Det er ikke det sjoveste i verden, at skulle kontakte virksomheden, der gav afslag, for at finde ud af hvorfor. Men det kan være enormt givtigt. Ved at lære hvorfor du har fået afslag, lærer du også hvad du kan gøre i fremtiden. Måske har det noget at gøre med noget du sagde? Den måde din ansøgning var udformet på? Eller måske manglede du ganske enkelt kvalifikationer. Er der et kursus eller en uddannelse du mangler for at lande drømmejobbet?

Det bedste er at enten ringe – eller sende en mail og aftale et tidspunkt, hvor du kan ringe eller holde et møde. Du skal virkelig huske, ikke at virke fortørnet, bitter eller vred – du skal gøre det helt klart, at det her er noget du gør, for at lære mere om dig selv, og hvordan du kan forbedre dine jobchancer. Det er ikke noget du gør, fordi du vil forsøge at få jobbet i anden omgang.

Hvis det her skal fungere, skal du også være parat til at høre sandheden, og du skal bede om den. Ellers lærer du ikke noget. Det hjælper ikke dig at få af vide at “den anden var bedre kvalificeret”. Du bliver nødt til at se om du kan få gravet den virkelige årsag frem.

Hvis de ikke vil sige det?

Du kan sagtens være ude for, at virksomheden ikke ville komme med yderligere grund. Det kan være, at den som stod for ansættelsen, føler sig utilpas ved din henvendelse. Det kan også sagtens være fordi, der bare ikke ER nogen god grund.

Når en virksomhed eller organisation skal vælge hvem de skal ansætte er der – i sagens natur – en masse rationelle kriterier. Og som ledig vil man ofte ønske, der kun var rationelle kriterier. Men sådan er det ikke altid. Ofte vil det, som gør en forskel i sidste ende være “kemi” eller ganske enkelt “det føltes rigtigt”. Det kan være, at den som fik jobbet virkede sjovere. Havde samme interesser, som den som ansatte. Eller der bare var noget helt udefinerbart som gjorde at han / hun fik jobbet.

I sjældne tilfælde kan der også være mere dubiøse grunde til at man bliver fravalgt. Det er ikke tilladt at frasortere folk på grund af race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse. Det står i den danske ligebehandlingslov og i EU’s ligebehandlingsdirektiv. Men i praksis er det bare utrolig svært at bevise, hvis ikke den som ansætter, har sagt det direkte. Hvis du har en mistanke om, at der er tale om ulovlig forskelsbehandling, bør du gå til din fagforening.

Men der behøver ikke at være tale om diskrimination bare fordi en arbejdsgiver ikke vil fortælle, hvorfor du ikke fik jobbet – og der behøver ikke at være en god grund. Det er værd at huske!

Igang igen

Du skal videre. Det vigtigste du kan gøre, når du ikke har fået jobbet, er ikke at lade dig slå ud af det. Lav en evaluering for dig selv, og overvej hvad du kan gøre anderledes og bedre – enten på baggrund af input fra den virksomhed, der gav afslag, eller bare på din egen fornemmelse. Måske er det på tide at skifte spor? Finde en anden uddannelse eller blive opkvalificeret på det du allerede kan.

Har du brug for hjælp?

Når man er ledig, kan det godt være svært, at finde sparring i det daglige – så når du har brug for hjælp og gode råd, skal du ikke være bange for at opsøge den. Dit Jobcenter er ikke din modpart, men det er en god ide, at være velforberedt inden du kontakter dem, hvis du eksempelvis gerne vil have bevilget uddannelse eller andet.

Din fagforening og din A-kasse kan besvare mange flere spørgsmål end du tror, og har du spørgsmål om dine muligheder for jobrettet uddannelse, skal du heller ikke tøve med at kontakte Nyledige.dk eller en af de mange andre kursusudbydere, der findes derude.

God jagt:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *