Kickstarter – fra praktiske gadgets til dødsstjernen

En af de helt store trends i de sidste år har været websites som Kickstarter og Indiegogo. Det handler om crowd funding, og det er en ny måde at rejse kapital til projekter og virksomheder. Nu kan man endda også støtte konstruktionen af Dødsstjernen.

Ideen bag crowd funding er simpel. Man beskriver sit projekt på et site som Kickstarter eller Indiegogo – og så prøver man at få folk til at love at de vil give penge til projektet, hvis man når sit fastlagte finansieringsmål.

Måske er der penge at hente i crowd funding (billede af Tax Credits)

Måske er der penge at hente hos kickstarter (billede af Tax Credits)

I de sidste år har vi set mange projekter som er blevet startet på den måde. En af de mest berømte er Pebble-uret, der er et såkaldt “smart watch”, hvor du udover klokken kan læse dine mails, tweets og meget andet. Pebble havde sat en mål på 100.000$ for at kunne starte produktionen. De endte med at få 10 millioner! Og nu er uret sat i produktion, og er begyndt at komme ud til de mange som bestilte det. (Se Pebble-projektet her)

Bøger, film og musik på Kickstarter

Også kreative projekter finder finansiering gennem crowd funding. For nyligt valgte forfattere Seth Godin, at hans nyeste bog, “The Icarus Deception”, skulle finansieres via Kickstarter. Han anmodede om 40.000$ – og han fik næsten 290.000$ (se Icarus Deception her). Bogen er udkommet nu (og den er forøvrigt fremragende).

Men også andre kreative projekter finder vej til crowd funding – måske især på Indiegogo. Søger man på “film”, “music” eller “fashion” finder man massevis af projekter der søger finansiering for at blive til virkelighed. Musikere der vil lave en plade. Filmskabere der har brug for penge til at lave en film. Musikere som vil tage på turne. Og en masse andet. Se f.eks. hvad du kan finde under kategorien “Film” på Indiegogo her.

Whats in it for me?

For dem som skyder penge i projekterne er det ikke kun velgørenhed. Alt efter hvor meget man giver så får man forskellige ting retur. I tilfældet med Pebble-uret der ville alle der 115$ få et ur. Alle der gav mere end 220$ ville få to. Alle der gav mere end 10.000$ ville få hundrede ure. For Seth Godin var det man fik retur mere kreativt. Alle der gav mere end 22$ ville få hardcover-udgaven af bogen. Alle der gav mere end 1150$ ville blive interviewet og omtalt i bogen!

For virksomhederne der kører projekter på Kickstarter er fordelen åbenlys. Ser vi igen på Pebble som eksempel, så fik de finansieret produktionen af uret – og havde solgt tusindvis før de overhovedet var begyndt at lave det. Det løste for dem problemet som mange opstartsvirksomheder har – nemlig at mangle likviditet til at komme igang.

Dødsstjernen

Og så findes der de virkelig bizarre projekter. Som f.eks. det aktuelle projekt på Kickstarter om at konstruere dødsstjernen (ja, den fra Star Wars). De har sat et mål på 20.000.000£ – og det dækker bare forundersøgelsen. Den fulde finansiering af projektet er estimeret til at koste 543,000,000,000,000,00£ – hvilket måske nok er en lidt for stor mundfuld – selv for Kickstarter.

Hvis man giver mere end 10£ lover projektet at man får sit navn indgraveret under foden på en af robotterne der skal reparere rumstationen. Og så gør projektet nederst i deres beskrivelse end del ud af at fortælle at det altså ER en joke. Hvis nogen skulle være i tvivl. (se projektet her).

Kan jeg starte min virksomhed med crowd funding?

Hvis du har en super god ide så kan det være at crowd funding er noget for dig. Kickstarter er lige nu kun i USA og England – men Indiegogo kan bruges over hele verden. Så måske var det værd at prøve? Det værste der kan ske er at du har spildt din tid. I bedste fald kan du starte dit drømmeprojekt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *