Krigen om de 7 tommer er begyndt

Her til aften annoncerede Apple deres iPad Mini- en mindre udgave af deres tidligere iPad. Det er ikke den første tablet på 7 tommer, men ved at introducere den nu så har Apple åbnet ballet. Nu starter konkurrencen om at vinde markedet for det nye format – den lidt mindre tavle-PC.

Android har haft 7-tommer tablets længe. Det startede med de første Galaxy Tabs som kom fra Samsung, og som havde en rimelig succes uden ligefrem at slå igennem. De var for langsomme og for dyre.

Amazon var de næste som kom ind på markedet med deres første Kindle Fire. En tablet tænkt som primært ebogs-læser og sekundært som video-fremviser etc. Den var ikke den hurtigste tablet i skoven, men den var billig – kostede kun 199$ i USA.

Som det ser ud i dag så er der reelt set tre der slås om tronen på 7-tomme tavle-PC markedet: Apple med iPad Mini, Amazon med deres opdaterede Fire HD og Google med Nexus 7. Tre forskellige måder at lave en 7-tommer tablet – og tre valg du står overfor, hvis du vil have en af de små smarte nye.

Apple iPad Mini

Vi starter med den nyeste. Apple annoncerede her til aften deres iPad Mini. Den har, i modsætning til de to andre i denne sammenligning, en skærm på 7,9 tommer. Det er lidt større end Nexus 7 og Kindle HD.

Den er også dyrere. Den er annonceret til at koste 329$ – og i Danmark kommer den dermed nok til at koste ca. 3000 kr. For det får man en mindre udgave af iPad, med alt hvad det indebærer. Man får adgang til verdens største samling af Apps, hele iTunes-biblioteket og så videre.

Den nye iPad Mini har samme processor som sad i iPad 2 – nemlig Apple’s A5-processor, en skærm på 1024*768 og mulighed for LTE-netværk (om det kommer til at virke i Danmark ved vi endnu ikke).

Så hvordan er iPad Mini oppe mod konkurrencen – læs mere om dem herunder.

Google Nexus 7

Nexus 7 – Billede fra Wikimedia

Nexus 7 er en del af Googles “Nexus”-linie – deres serie af gadgets, som bærer den rene udgave af Android-styresystemet, som får de hurtigste opdateringer af systemet og i det hele taget skulle repræsentere den “rene” udgave af Android.

Nexus 7 er lavet af Asus, og kan findes i Danmark til lige under 2000 kr. For den pris får man Jelly Bean (den nyeste udgave af Android), en skærm på 7 tommer med en opløsning på 1280*800 pixels, ca. 10 timers batterilevetid, indbygget trådløst netværk (ingen 3G eller 4G endnu), og en Nvidia Tegra 3 processor som skulle give rigeligt med hastighed.

Nexus 7 er tænkt til at være ebogslæser – men også bare en adgang til dine forskellige Google-tjenester. Her har du Gmail, du har Google Documenter, du har din kalender – og du har alle dine sociale netværker – Facebook, Twitter og, naturligvis, Google+.

Amazon Kindle Fire HD

Amazon er mest kendt som verdens største boghandel. Men de har længe lavet ebogs-læsere under navnet Kindle. Og for noget tid siden introducerede Amazon så den første Kindle – som samtidig var den første tavle-PC / tablet der i USA blev solgt til under 200$. Den første blev kritiseret meget for at være lidt for langsom, men det er efter sigende blevet løst med Kindle Fire HD.

Specifikationerne er mere eller mindre det samme som Nexus 7. Den kører Amazons egen udgave af Android (det er nemlig Open Source, så Amazon kan lave om på det som de lyster). Det betyder også at det i meget høj grad er integreret med Amazons økosystem – Amazons ebøger, Amazons musikbutik, Amazons film – og alt det andet man kan købe hos Amazon.

Lige nu kan man ikke købe Kindle HD i Danmark – men den sidste Kindle kom til Danmark, så alt tyder på den også kommer. Og prisen er i England på 159£ – hvilket igen vil gøre prisen til under 2000 kr.

Økosystem

Hvorfor kan man købe en tavle-PC til under 2000 kr.? Fordi det slet ikke drejer sig om selve maskinen. Det handler om “økosystem”. Når man købet en tablet så giver man også Google, Amazon eller Apple lov til at installere et kasseapparat i ens hjem. Her kan man købe musik, film, bøger, apps og alt muligt andet. Så Amazon har selv sagt at de ikke tjener noget på Kindle HD. Og det gør Google heller ikke på Nexus 7 – i hvert tilfælde ikke ret meget.

Hvilken skal du vælge? Du skal vælge den der passer til dig. Hvis du allerede er Apple bruger så skal du vælge iPad Mini- så virker iCloud, iBooks og alle dine apps også på den. Er du Google-bruger så er det Nexus du skal have. Så får du den bedste mulige Gmail-ydelse, du får fuld adgang til Google Docs og din kalender virker optimalt. Og hvis du i forvejen køber dine eBøger på Amazon – så er det nok Kindle HD du skal se på. iPad Mini er lidt dyrere end de andre, men hvis du har investeret i Apple’s økosystem så er den måske det værd.

Det er allesammen gode maskiner …. så nu starter kampen om de syv tommer for alvor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *