Nu er der skrifttyper med i Creative Cloud – og plads i skyen

Helt tilbage i maj da Adobe holdt deres MAX-konference og annoncerede Creative Cloud som afløser for Creative Suite lovede de også nogle helt nye features. Nemlig skrifttyper til brug i layout – og en “cloud-service” i stil med Dropbox. Nu leverer de begge dele.

Skal jeg være helt ærlig var jeg lige ved at blive irriteret på Adobe – for det er jo meget nemt at stå og love en funktionalitet – og så bare sige “available later”. Men nu leverer de, og så har jeg jo ikke nogen grund til at være sur.

Skrifttyper – Adobe Typekit

Så kom Typekit til Desktop

Så kom Typekit til Desktop

Der er ingen tvivl i mit sind om at Adobe Typekit er den største nyhed af de to. For alle der laver layout er skrifttyper noget af det allermest besværlige at have med at gøre. Fordi man bare aldrig lige har DEN skrifttype man skal bruge – og hvis man så endelig har den, så kan man ikke være sikker på at alle ens samarbejdspartnere har den.

Det hele bliver endnu mere besværligt hvis man, som jeg f.eks. gør, både bruger en Mac og en PC. Så kan jeg godt sidde på kontoret med min Macbook og lave et layout – for så at komme hjem, fyre op under den stationære, og så konstatere at lige de to skrifttyper ikke er installeret på min PC.

Der findes naturligvis masser af steder på nettet man kan downloade skrifttyper, men kvaliteten matcher ofte prisen – f.eks. kan man sagtens risikere at den skrifttype man vil bruge ikke har æ, ø og å. Det begrænser jo brugen her i rødgrødens hjemland.

Men altså – til sagen – nu kom Adobe med Typekit som en del af Creative Cloud. Og det virker … det virker endda rigtig godt.

Processen er simpel. Hvis man er Adobe Creative Cloud medlem så åbner man sin CC-app på sin Mac eller PC og vælger fanebladet “Skrifter”. Så bliver man sendt til en skærm hvor man kommer til at linke sin Adobe-konto med Typekit. Efter det ryger man videre på en webside hvor man så kan begynde at vælge skrifter.

Typekit

Typekit

Som det kan ses på skærmbilledet her så har jeg omfattende muligheder for at søge og filtrere skrifterne i Typekit. Så jeg kan sidde og kigge dem igennem indtil jeg finder den eller de skrifter jeg vil have – og så bare trykke “Use fonts” på den jeg vil bruge. Herefter skal jeg bare krydse af i “Sync to your computer using Creative Cloud” – så bliver skrifttyper downloadet, og synkroniseret til begge computere som min Creative Cloud er downloadet på.

Skal jeg tage den kritiske brille på (og det skal man jo nogen gange) så gør det her mig naturligvis endnu mere afhængig af Adobe og deres Creative Cloud. For ikke nok med at jeg mister Photoshop, Indesign, Premiere Pro etc. hvis jeg opsiger mit abonnement – nu mister jeg også mine skrifttyper. De har mig kort sagt låst ret godt fast. Men til gengæld vil jeg kunne samarbejde med andre kreative som bruger CC – og vide at de har de samme Typekit skrifttyper som jeg har.

Sky-plads

Den anden nyhed er muligheden for at gemme filer i Creative Cloud. Og det fungerer næsten fuldstændig ligesom Dropbox. Hvilket på den ene er godt, for Dropbox fungerer virkelig godt, men på den anden side også er svært at blive sådan rigtig begejstret over.

Creative Cloud installerer en mappe på din computer, som du kan gemme filer i. Den mappe bliver så automatisk synkroniseret til “skyen” – og til de andre computere du er logget på med dit Creative Cloud ID. Altså igen godt nyt for mig og samarbejdet mellem min bærbare og min stationære computer.

Mulighederne i Creative Cloud filsystemet

Mulighederne i Creative Cloud filsystemet

Når man har gemt filerne i Creative Cloud kan man tilgå dem via et webinterface – og der kan man vælge at gøre forskellige ting med dem.

 • Man kan offentliggøre filen gennem Adobes Behance netværk (Behance er et online portefølgesystem som fortjener en præsentation ved en anden lejlighed).
 • Man kan sende et link til filen til en samarbejdspartner. Så laver systemet en unik URL som man kan dele med hvem som helst for at de kan downloade filen
 • Man kan flytte filen til en anden mappe
 • Man kan omdøbe filen og give den et andet navn
 • Eller man kan arkivere filen

Arkivere

Og måske ligger den største nyskabelse i “arkiver” funktionen. Hvis jeg vælger at arkivere en fil så bliver den flyttet til mappen “Arkiver” – og så bliver den slettet fra min computer(!) Og det er lidt smart hvis man ikke har alverdens harddisk-plads på sin maskine. Så kan jeg have gamle projekter liggende i arkiver, kan altid tilgå dem via webinterfacet, og hvis jeg ønsker at bruge filerne på min computer kan jeg gendanne dem.

Jeg har 20gb plads i Creative Cloud – og det lyder måske af meget. Men det er nok her problemet kommer. For hvis jeg for alvor skulle bruge denne funktion som arkiv af mit gamle arbejde så har jeg brug for meget meget mere. Jeg laver en del video – og et enkelt projekt kan snildt fylde 20gb. Men konceptet har de godt fat i. Nu mangler bare lige det der sidste – nemlig mere plads. Hvis jeg fik det, så ville jeg være Adobe Creative Cloud kunde til jeg går på pension.

Fremtiden

Ingen artikler uden lidt spekulation – og håb. For med denne opdatering peger Adobe også frem mod en højere integration mellem deres programmer og internettet. De nye Cloud-filer er der ikke helt endnu, men jeg må tro på at man vil lave systemer hvor jeg kan dele og samarbejde på projekter gennem Creative Cloud. Så jeg kan sende mine ting til en grafiker – eller en korrekturlæser – og vores rettelser og bidrag så bliver synkroniseret. Noget af dette findes allerede i InCopy, men man kunne forestille sig et simplere workflow til mindre projekter.

Og så måtte der gerne være nogle flere direkte integrationer med Creative Cloud i de enkelte CC programmer. Jeg ville vældig gerne kunne vælge “Pak til Creative Cloud” i både Premiere Pro, InDesign og Audition, hvor man ofte arbejder med projekter som indeholder mange forskellige filer der bliver sammensat til et projekt.

Og så altså – mere plads. Helst til en rimelig penge.

3 tanker om "Nu er der skrifttyper med i Creative Cloud – og plads i skyen"

 1. Line

  Tak for indlægget. Det er super spændende.
  Men der er en ting jeg ikke helt har forstået ang. spørgsmålet om ophavsret. Jeg har læst lidt inde på Adobes hjemmeside, og forstå ikke helt om de med ordet ‘printe’ mener trykke (direkte oversat fra engelsk). Må jeg lave et job for en kunde med brug af skrifter, som bliver distribueret som tryksag? På forhånd tak for svar 🙂

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *