Plej og brug dit netværk

Du bliver tudet ørerne fulde af, at du skal bruge dit netværk bedre, mere effektivt, mere proaktivt og al den slags. Men hvad mener de med det. Hvordan bruger man egentlig sit netværk – især når man ikke er den store fødte “netværker”.

Vi har tidligere her på onlinekurser talt om personlig branding, og i den forbindelse brug af sociale medier til at skabe nye netværk. Men der er også netværk som ikke er digitale. De netværk der består af folk du kender, eller folk du har kendt.

Alle har et netværk. Alle har gået i skole, på uddannelse, haft jobs og mødtes med venner. Det er de mennesker der er dit netværk, og det er de mennesker som kan hjælpe dig. Ofte kræver det bare at du spørger …

At turde spørge

Et godt netværk skabes tit med en kop kaffe (billede af striatic - Creative Commons licens)

Man får ikke noget, hvis ikke man spørger. Den første hurdle i at lære at bruge sit netværk er at turde spørge. Tænk over hvilke mennesker du kender, eller som du har kendt, og overvej om de kan hjælpe dig. For det meste vil du komme frem til, at det kan de godt.

Du skal naturligvis kende din besøgelsestid. Lad være med at bede om alt for store tjenester. Det skal være tjenester, hvor det er nemmere at sige “ja” end “nej”.

Forestil dig at du har en gammel klassekammerat. I har måske ikke set hinanden i 15 år, men gennem Facebook har I stadig en afart af kontakt. Du har i hvert tilfælde hendes telefonnummer. Og du ved hun arbejder i en branche, som du gerne vil i kontakt med.

Hvad kan du gøre? Du kunne prøve at skrive til hende. Fortæl at du er i nærheden af hende, og at du ville høre om hun har tid til en kop kaffe. Ikke andet. Bare en snak og en kop kaffe for gamle dages skyld.

Tror du hun siger nej? Selvfølgelig gør hun ikke det. Selvom I ikke har set hinanden i 15 år har hun ikke glemt dig. Det er meget nemmere for hende at sige “ja” end det er at sige “nej”.

Om du så får noget ud af det møde – det er op til dig. Måske bliver det bare hyggelige 45 minutter, og så var det det. Men det kan også være du får nogle gode tips – eller at hun bare bliver opmærksom på din eksistens, og huske dig næste gang en stilling skal besættes, en opgave skal løses eller anden hvor du kan være behjælpelig.

Lad være med at afkræve løfter eller anden fra en gammel kontakt. Du kan ikke forvente, at en gammel klassekammerat gør noget for dig. Fortæl om din situation, og se om hun selv foreslår noget. Ellers så bare hold kontakten. Det vigtigste er at sådan et møde slutter med et: “Det var hyggeligt, det må vi snart gøre igen”.

At være flink

Når vi taler om at pleje dit netværk handler det virkelig om at være flink. Folk vil gøre dig tjenester og hjælpe dig, hvis de kan lide dig. Så her skal du huske på selv at være god til at sige ja. Hvis en gammel klassekammerat henvender sig til dig – så sig da ja til den kop kaffe. Netværk går begge veje, og hvis du forventer at andre skal være parat til at give dig noget – så skal du også være parat til at give dem noget. Og du har meget at give. Din tid, dine kompetencer og dit netværk kan du dele ud af.

Nyt netværk

Men måske er dit eksisterende netværk ikke nok. Måske er du flyttet langt væk fra dine klassekammerater. Hvad gør man så? Det eneste du kan gøre er at bevæge dig ud i verden (evt. igen kombineret med lidt digital personlig branding).

Tag til gå-hjem-møder, seminarer og andet. Kom ud og deltag i faglige sammenhænge. Der er masser af muligheder – udbudt af virksomheder, a-kasser og fagforeninger. Og når du tager til dem så husk hvorfor du er der. Du er der for at skabe dig et netværk.

 1. Du er der ikke for at tale med dine venner
  Det kan godt være du er taget til seminaret sammen med venner, men i kan snakke når i kommer hjem. Brug pauserne på at tale med nogen andre. Nogen du IKKE kender
 2. Bryd ind
  Det kan godt være at alle de andre står og taler med deres venner. Så gå til dem, bryd ind og spørg hvor de kommer fra. Hvad de laver. Stil spørgsmål. De fleste vil gerne fortælle om deres eget arbejde.
 3. Lær folks navne
  “Det smukkeste ord på ethvert sprog er ens eget navn”. Gør dig virkelig umage med at lære nye menneskers navne. Det betyder enormt meget at du i den næste pause kan tiltale dem ved rigtigt navn.
 4. Visitkort – eller lignende
  Når du er ude for at skabe dig et netværk – så husk at have noget med i lommen som gør det muligt at komme i kontakt med dig. Og husk at få kontaktdata på den du taler med, hvis der er grundlag for videre samtale.
 5. Vær opsøgende bagefter
  Brug de kontaktdata. Når du kommer hjem så skriv en mail med et “tak for sidst”. Sørg for at holde linien åben, så forbindelsen ikke løber ud i sandet.

Der er masser af muligheder i netværk, men det kræver at du tør bruge det – og er parat til både at give og tage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *