Projektejeren – projektets sande chef

Ethvert projekt har en projektejer – og det er utrolig vigtigt for dig som projektleder at få identificeret hvem det er.

Jeg bruger meget tit begrebet projektejer når jeg taler om projektledelse. Fordi det giver virkelig god mening, og fordi det er et begreb som det er centralt for en projektleder at forstå. Projektejeren er den allervigtigste person i projektet. Vi kan godt som projektledere gå rundt og tro at vi er den vigtigste, men det er en illusion. Uden projektejer er der intet projekt.

Den der betaler musikken …

Det er projektejere som betaler ... og bestemmer (foto af Adam Bindslev)

Det er projektejere som betaler … og bestemmer (foto af Adam Bindslev)

Når man skal identificere projektejeren i et projekt kan man starte med at se hvem det er som betaler. Projektejeren er nemlig den som lægger penge på bordet, stiller ressourcer til rådighed eller giver tilladelse til at projektet kan gennemføres. I projekter hvor der er et decideret kunde-forhold er det derfor meget nemt at identificere projektejeren. Det er nemlig kunden.

Projektejeren er karakteriseret ved at være den som interesserer sig for slutproduktet. I virkeligheden er selve projektet bare et middel til at nå et mål. Til at finde en løsning. Som projektledere bliver vi derfor målt på dette ene parameter – om vi løste problemet.

I nogen projekter kan det være sværere at identificere projektejeren. I store offentlige projekter vil der ofte være en styregruppe som godkender statusrapporter og budgetter. I disse projekter er det disse styregrupper som er projektejer. Det kan godt være deres vinkel på tingene er lidt anderledes end i de helt traditionelle kunde-forhold, men det er stadig samme situation. Hvis de ikke er tilfredse med det de ser, så lukker de kassen i.

Projektejeren er den som “betaler musikken” – og derfor er det også projektejeren som bestemmer hvad der skal spilles. Vi kan godt synes at en kundes krav er fjollede, forkerte eller åndssvage. Og det er ok at vi vejleder en kunde / projektejer til ikke at kræve noget som de ikke bliver tilfredse med, men i sidste ende er det projektejeren som bestemmer. Det skal vi bare leve med.

Projektejeren kan stoppe projektet

Der findes endvidere også kun en interessent i et projekt der kan stoppe projektet, og det er projektejeren. Som projektleder kan man anbefale at et projekt slutter, vi kan sige at nu er vi færdige, eller vi kan sige op. Men projektet er stadig ikke slut før projektejeren har nikket og sagt god for vores sidste leverance.

Projektejeren har også privilegiet til at kunne slutte et projekt før vi synes vi er færdige. At trække stikket og sige: “vi stopper her”. Så kan vi som projektledere ikke gøre noget. Så er projektet slut. LIgemeget hvor meget vi brokker os.

Så alene af den grund er det vigtigt at kende sin projektejer. Projektet, og dermed vores arbejde, hviler faktisk på vedkommendes velvilje.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *