Projektledelse: Der er ikke noget der hedder 90% færdig

Hvad enten du er projektdeltager eller projektleder så skal du levere “noget”. Og når du leverer skal det være færdigt. Helt færdigt. Så er der egentlig ikke nogen grund til at operere med “næsten færdigt”.

Jeg tror det var noget som kom med Microsoft Project – at man kunne angive hvor mange procent man var færdig med en opgave. Der er bare to ting ved det – for det første er det i mange tilfælde næsten umuligt at afgøre om man er 60% eller 75% færdig, og for det andet er det fuldstændig ligemeget.

Lad os ikke overkomplicere projektledelsen

Som projektleder er det helt utrolig nemt at grave sig ned i procedure, metode, registrering og bureaukrati. Det er ikke altid af det onde, men vi skal virkelig overveje hvad vi har brug for i vores projekter – og hvad vi ikke har brug for.

Her kommer angivelsen af “færdighedsgrad” ind i billedet. Det som projektlederen har brug for at vide er:

  • Er opgaven løst? Ja eller nej – og hvis nej:
  • Hvornår bliver opgaven løst?

Som projektleder kan du ikke levere noget hvor delelementerne er 90% færdige. Projektejeren / kunden vil have noget som er færdigt. Helt færdigt. Derfor skal alle delelementerne også være færdige. Helt færdige.

Et spørgsmål om disciplin

Enten har du passeret målstregen eller også har du ikke (billede af comedy_nose)

Enten har du passeret målstregen eller også har du ikke (billede af comedy_nose)

Faren ved at kunne angive noget som “90% færdigt” er at man ikke får lavet de sidste 10%. At tingene bliver fastfrosset i en konstant tilstand af næsten færdig. Man risikerer at man udskyder afslutningen fordi man gennem procentangivelsen kan lægge ting til side, og lige kigge på det en sidste gang før man slipper det.

I et projekt er det en god vane at påbegynde en opgave – og afslutte den. Få sat flueben ved den. Få flyttet den fra “under udvikling” til “afsluttet”. Så kan man nemlig begynde næste opgave uden at de andre ting ligger og flyder i bevidstheden.

Ofte er forskellen på 90% færdig og helt færdig ikke så meget en handling. Måske mangler der ikke noget andet end at den som udfører opgaven skal beslutte at nu er det færdigt. Det skal vi som projektdeltagere øve os i, og det skal vi som projektledere inspirere vores team til.

Kriterier for afslutninger

I sidste ende handler det om at sætte kriterier for hvad “afsluttet” betyder. Hvad indebærer det at noget er færdigt i vores projekt. Det kan være individuelt fra projekt til projekt, men nogle gode tommelfingerregler kan være:

  • Færdigt betyder at det kan afprøves af andre. At koden er testet. At korrekturen er læst og godkendt. At malingen eller limen er tørret. At man kan smage på maden
  • Færdigt betyder at nu kan du ikke gøre mere, og at du ved hvad der skal ske med det nu. At du kan overdrage teksten til layouteren. At du kan overdrage layoutet til trykkeriet. At du kan overdrage tryksagen til postbudet. At du kan give maden til tjeneren. At du kan gøre koden live på websitet.

Find ud af hvad “færdigt” indebærer på den opgave du sidder med lige nu, og gør det så helt færdigt. Ingen vinder medaljer for at løbe 90% af et maraton og så gå kold før målstregen.

2 tanker om "Projektledelse: Der er ikke noget der hedder 90% færdig"

  1. ida krogsgaard svendsen

    jeg er medlem af Ca, hvordan tilmelder jeg mig det gratis online kursus: Projektledelse: Der er ikke noget der hedder 90% færdig

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *