Projektleder: Kend forskel på mål og middel

Hvad er egentlig målet med det projekt du arbejder på lige nu? Kan du forklare det på 30 sekunder? Kan du forklare det … overhovedet?Som projektleder er en af dine vigtigste opgaver at kunne få folk til at slutte op om dit projekt. Det gælder både internt og eksternt – i projektgruppen, hos kunden / projektejeren og hos alle de andre interessenter som omgiver projektet.

Hvad er målet med dit projekt (billede af Jayneandd - Creative Commons)

Denne kommunikation er kritisk vigtig for at få succes, og det starter med at du får fastlagt, hvad formålet med projektet egentlig er. Det lyder mere banalt end det er. For mange projektledere er det faktisk temmelig vanskeligt.

Lad os tage et eksempel. Du er ansat i en webudviklingsvirksomhed, og har fået til opgave at være projektleder på leverancen af et nyt website til kunde X. Hvad er projektets formål?

Du svarer måske: “At levere et website der svarer til specifikationerne udstukket af kunde X”. Men nej – det er ikke projektets formål. Dette projekt er ikke sat i søen for at lave et nyt website. Det er sat i søen for at skabe de fordele som kunde X ser i at have et nyt website. Det betyder at formålet med projektet f.eks. kan være:

  • At skabe bedre kontakt til eksisterende kunder
  • At øge salget
  • At flytte en del af supporten fra telefon til web
  • At skabe en mere sammenhængende grafisk identitet
  • At skaffe nye kunder
  • At forbedre placeringen på søgemaskiner
  • At skabe bedre dialog med samarbejdspartnere
  • etc.

Der kan altså være en lang række formål med at udføre projektet – og det er det mål du som projektleder skal have klarlagt i dit hovede. For det er hvad projektet handler om. Websitet er blot et middel til at opnå det mål.

Et år efter den færdige leverance er det disse mål du gerne vil måles på. For det er de mål som skaber kundetilfredshed, og, i sidste ende, potentielle nye ordrer.

Så jeg spørger lige igen: Hvad er målet med dit projekt?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *