Så er det tid til smarte ure, briller, hatte og meget andet

I aften vil Samsung, efter alt at dømme, afsløre deres Galaxy Gear SmartWatch. Ifølge rygterne et ur som integrerer, mere eller mindre, med din Samsung Galaxy telefon og som skulle give dig helt nye muligheder. (opdateringer efter annonceringen i kursiv)

Casio Databank ... old-school smartwatch (foto Jon Rawlinson)

Casio Databank … old-school smartwatch (foto Jon Rawlinson)

I skrivende stund er der masser af spekulationer omkring hvad Samsung vil afsløre i aften – og om nogle timer er vi meget klogere. Men det interessante her er den bredere trend i det. Nemlig at vi nu er begyndt at blive trætte af vores telefoner, og leder efter nye gadgets som kan supplere vores telefon.

Ideen om ure der kan mere end at vise klokken er slet ikke ny. I min barndom var det allersmarteste man kunne have et Casio-ur med indbygget lommeregner (i visse hipster-kredse er det stadig tilfældet). Og ideen er jo oplagt. At vi får vores funktioner fra telefonen lige på armen – så vi slipper for at hive telefonen op af lommen.

Det er der humlen ligger, og det er der hvor den nyeste udvikling peger. At vi simpelthen er ved at blive trætte af konstant at hive telefonen op af lommen for at se hvorfor den vibrerer, bipper, alarmerer eller hvad den nu gør. For vi får så mange notifikationer, at det er helt overvældende. Hver gang der kommer en mail, en kommentar til en Facebook-opdatering, et tweet eller noget andet så hiver vi telefonen frem. Så tænk hvis vi bare kunne få alle de beskeder direkte på vores ur. Så kunne telefonen blive i lommen.

Selvmåling

En anden trend går sammen med ovenstående. Nemlig at vi er blevet vilde med at måle en masse ting. Vi tæller skridt, vi tæller kalorier, vi tager vores puls og meget andet. Og en del af de fitness-trackers som er på markedet (f.eks. Fitbit Flex og Nike Fuelband) sidder som et armbånd. Så hvorfor ikke bygge det ind i et ur? Når nu vi alligevel er ved at vænne os til at have noget på armen.

Samsung, for at komme tilbage til aftenens hovedperson, har allerede lavet en masse fitness-funktioner i deres Samsung Galaxy S4 – så det er fuldstændig oplagt at integrationen med dette kommer i Samsung Galaxy Gear. Så vi både kan få vores beskeder på uret – og vi kan måle hvor sunde, eller usunde, vi er.

Så må vi jo se hvad Galaxy Gear kan …

Så kommer vi frem til Galaxy Gear. Vi ved ikke noget – men vi har hørt rygter. Noget lyder godt – noget lyder knap så godt. De mest solide rygter pt. er:

  • Indbyggede trackers til fitness etc.
  • Bluetooth integration med Samsung telefoner
  • En særlig Samsung-app-store – og altså begrænset funktionalitet med ikke-Samsung telefoner
  • 10 timers batterilevetid – hvis det er sandt kan det nok blive et problem. “Hvorfor kommer du for sent?” – “Mit ur løb tør for strøm efter en halv dag!”
  • Indbygget kamera(!)
  • 3 tommer skærm

Sandheden var lidt anderledes end rygterne:

  • 1,6 tommer skærm
  • Batterilevetid på ca. en dag
  • I første omgang virker det kun med Note 3 og Note 10.1 2013-edition – senere med andre Galaxy telefoner. Næppe med andre telefoner

Man må håbe at nogle af rygterne er forkerte – især det med batterilevetiden – for 10 timer er bare ikke nok. Men vi må nok se Samsung Galaxy Gear som et “første skud” i en kamp der starter nu. Det er ikke det første smarte ur – men det er nok det mest ambitiøse hidtil. Vi har haft Sony Smartwatch2 (som kommer til oktober) og kickstarter-projektet Pebble, som blev populært, men næppe kan kaldes mainstream. Men i rygterne ligger Apple og deres iWatch – og det er derfor vi ser Galaxy Gear nu. Fordi Samsung vil være hurtigere end Apple denne gang, og ikke længere kan anklages for at kopiere.

Smarte ting vi har på

I det helt store perspektiv er det her som sagt en større tendens – en tendens hen mod teknologi vi har på. Vi har allerede set prototypen på smarte briller fra Google – Google Glass. Og vi har set den nye Moto X telefon fra Motorola der konstant lytter efter ens stemme, og man derfor ikke behøver at hive den op af lommen for at give kommandoer etc. Lytter vi til de store teknologi-firmaer er der ingen tvivl – fremtidens teknologi er en integreret del af vores beklædning og vores liv. Vi skal interagere med vores teknologi med stemme og bevægelse – og vi skal kunne gøre det uden at skulle tænde for noget eller hive telefonen op af lommen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *