Sådan skriver du et godt CV

Et CV kan være lavet på mange måder (Billede fra SOCIALisBETTER - Creative Commons licens)

Et CV kan være lavet på mange måder (Billede fra SOCIALisBETTER - Creative Commons licens)

Der er vel ikke mange jobsøgende, som ikke er bevidste om, at de skal vedlægge et CV til deres ansøgning. Og de fleste har da også efterhånden et CV liggende et sted på harddisken til formålet.

Men er det et godt CV? Er det et fremragende CV?

Det handler ikke (kun) om længden

Hvis man er forholdsvist nyuddannet, er ens CV formentlig ikke særlig langt. Mange vælger at kompensere for dette ved at skrive alverdens mere eller mindre ligegyldige småjobs på deres CV. Men er det relevant?

Tænk over, hvilket job det er, du søger – og om den erfaring, du skriver på dit CV, er relevant. Har det nogen betydning for dine kompetencer, at du gik med aviser, da du var 14? Giver det et billede af dig som medarbejder, at du stod hos den lokale bager hver morgen i 3 år?

For nogen vil svaret på dette være ja. Det viser, at man er pligtopfyldende, hårdtarbejdende etc. Men så skal man også sandsynliggøre det over for en eventuel arbejdsgiver. Du er simpelthen nødt til at forklare, hvorfor du skriver det på.

Den kommenterede liste

Som opsætning er punktopstillingen en god måde at sætte CV’et op på. Så bliver det overskueligt for den, som modtager det. Men under hvert punkt skal du give dig selv tid til at forklare, hvad du fik ud af den enkelte ansættelse.

Uddyb punkterne. Kommenter! Under punktet med, at du stod hos en bager, kan du skrive noget i stil med: “Det var mit allerførste arbejde. Her lærte jeg en masse om god service. Jeg lærte at se folk i øjnene, og at kunden altid har ret.” Så har du pludselig fået gjort et ligegyldigt fritidsjob til en del af din livslange læringsproces. Og så fungerer det på et CV.

Gør det samme med dine uddannelser. Hvad var dine specialer? Hvad var du især god til? Hvad var dit “take-away” på den enkelte uddannelse? Så slipper en eventuel arbejdsgiver også for besværet med at finde ud af, hvad dit studie egentlig gik ud på.

Fritid

Er det vigtigt at beskrive, hvad man laver i sin fritid i sit CV? Ja – det giver et godt billede af, hvem du er som menneske. Fortæl lidt om dine interesser, fortæl om du sidder i foreningsbestyrelser eller andre ting, som giver et billede af dig. Tænk på, at de ansætter hele dig – ikke kun din erhvervserfaring og din uddannelse. Så hvis du i fritiden synger i musicals eller spiller bordtennis på eliteplan, så har det da også betydning.

Længden?

Det er uhyre sjældent, at en arbejdsgiver vil orke at læse igennem et CV på 25 sider. Og hvis dit CV er på 25 sider, så er du enten gået i for små detaljer – eller også har du godt nok haft mange jobs. Et godt CV bør være på 3-5 sider … max. Men først og fremmest skal det være langt nok til at være dækkende og uddybende – og kort nok til, at nogen gider læse det. I sidste ende kommer det jo an på, hvor overskueligt du kan gøre det. Sætter du det op i logiske afsnit og i gode punktopstillinger – så bliver det meget nemmere at gå til.

Hvad har du gjort på dit CV, der virkelig gjorde en forskel? Skriv dine erfaringer i kommentarfeltet herunder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *