Se mor – uden hænder – Hotwords i Google søgning

Det kan godt være jeg er alene om det, men jeg har en uendelig fascination af at kunne tale til min computer, og så vel og mærke opleve at den forstår mig. Det er nu, med en ny Chrome-extension, blevet en lille bitte smule nemmere.

Man har kunnet lave stemmesøgning i Google i nogen tid efterhånden – både på telefon og på sin PC / Mac. Det nye i denne omgang er at der er kommet en lille extension til Chrome, som gør det muligt at lave en stemmesøgning uden overhovedet at røre tastaturet. Den er ude i beta nu, og vil helt sikkert blive bedre. Men allerede nu er det ret fascinerende.

Sig “OK Google”

Sig "OK Google"

Sig “OK Google”

Man installerer Chrome-extensionen fra Chrome Webstore, og så er man sådan set klar. Når den er installeret så kommer man til en skærm hvor man kan indstille om den skal lytte altid, eller om den skal slukke for sin “lytning” når der er gået fem minutter (for at spare på batteri på din bærbare).

Derefter er man klar til at køre, og det er ret fascinerende at opdage hvor mange ting Google kan forstå og komme med meningsfulde svar på. Herunder er nogle eksempler at prøve:

 • Where is [by, land, monument etc.]
 • Who is [kendt person etc.]
 • Who wrote [sang, bog etc]
 • What is the weather like in [by, land]
 • When was [bygningsværk] build
 • How tall is [bjerg, bygningsværk etc.]
 • What is the cast in [film]
 • Who directed [film]
 • When was [film, bog, sang etc.] released
 • og meget meget mere

Udover det kan man naturligvis lave helt almindelige Google-søgninger og får helt almindelige resultater – bare uden at skulle pille ved tastaturet.

En samtale med Google-damen

Noget af det virkelig fascinerende, som jeg demonstrerer på mit dansker-engelsk herunder, er at man kan have en decideret samtale med Google. Jeg spørger herunder “Who is the prime minister of Denmark” og Google giver mig svaret. Derefter spørger jeg “How old is she?” – og Google ved at “she” i den sætning henfører til Helle Thorning Smith. Det føles virkelig meget Star Trek-agtigt.

Denne her extension er stadig i beta, og vil udvikle sig, og det samme vil mulighederne i Google stemmesøgning utvivlsomt. Nogle helt umiddelbare udviklinger som man kan håbe på / gætte på er:

 • Flere sprog – det bliver fantastisk når / hvis man kan tale dansk til den
 • Flere typer af spørgsmål
 • Bedre integration med Google tjenester. På min telefon kan jeg spørge “When is my next appointment” og så svarer Google. Jeg kan også sige “Set alarm in five minutes”, og så bliver det gjort. Det kan jeg ikke i browseren endnu, men det er oplagt at jeg kommer til det
 • Hotwords overalt – lige nu virker “hotword-detection” kun når man har åbnet google.com i Chrome. Det ville være fantastisk hvis det virkede bare fordi browseren var åben, og jeg kunne sidde her og skrive på min blog og bare sige “ok google” for at slå noget op.
 • Og så en drøm som måske ikke går i opfyldelse – nemlig at vi kan ændre vores “hotword”. Det ville jo være fantastisk nørdet, hvis vi kunne bare kunne sige “Computer” som i Star Trek eller “Hello HAL” som i Rumrejsen 2001.

Denne lille extension viser først og fremmest frem mod en verden, hvor Google’s tjenester er integreret på tværs af enheder. At jeg kan det samme på min desktop-PC som jeg kan på min telefon, min tablet, min chromebook eller hvad jeg ellers slæber rundt med af elektronik.

Se min lille demonstration herunder – og husk at følge onlinekurser.dk på Facebook og Google+, hvis du vil vide mere om hvornår der kommer nyt fra os. Og skriv i kommentarerne herunder, hvis du har fundet sjove spørgsmål du kan stille til Google.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *