Tidsånden 2011 – som set af Google

“Vi’ traditionsbundne folk i traditionernes land” synger MC Einar i disse dage – og en af traditionerne er at nu kommer Google med deres Zeitgeist. Hvad søgte vi på i 2011!

Google udgiver hvert år ved denne tid deres top 10 lister over mest søgte ord indenfor forskellige kategorier.

Danskerne er lækkersultne når de søger på Google (billede af Paul Albertella - Creative Commons)

Kategorien af “Mest populære søgeord 2011” er blevet usædvanlig kedelig. Der var engang hvor vi kunne være sikre på at finde “sex”, “camping” og lignende som mest søgte, men danskerne er blevet dovne. Så dovne at vi åbenbart ikke gider at taste en hel URL ind i browseren længere. For det meste søgte i 2011 er …. facebook. Det skyldes næppe at de danske facebookbrugere ikke kan taste facebook.com, men nok nærmere at de glemmer det. De næste pladser er efter samme trend – Youtube, Google og Hotmail. Så ikke rigtig nogen sjove der.

Vi er dog glade for at købe brugte ting og sager for Den Blå Avis (DBA) og Gul og Gratis ligger på henholdsvis nr. 6 og 9. Så måske er den finanskrisen der kradser lidt.

Hurtigst voksende søgeord

Noget af det som afspejler tidsånden allermest er de søgeord som blev store i 2011, og som ikke var særlig søgte i 2010. Altså – hvad er blevet hot i år?

Nr. 1 er “iPhone 5” – ret imponerende i betragtning af, at den slet ikke kom i år. Men det viser jo at hypen omkring den ikke-eksisterende telefon var stor. Nr. 3 var “Valg 2011” – måske ikke den store overraskelse, men et tegn på at valgkampen i endnu højere grad er rykket ud på nettet. Og fremkomsten af Googles eget sociale netværk har også gjort indtryk. “Google+” er inde på en fjerdeplads.

De kendte

Hun ryddede hylderne til Danish Music Awards i 2010 – og i 2011 topper hun Google’s lister. Medina er den mest søgte danske celebrity. Om det så betyder at Agnes Obel vil være den mest søgte i 2012, nu hvor det var hende der ryddede DMA 2011, det vil vise sig. Der er ikke store overraskelser på de næste pladser med Rasmus Seebach og Nik&Jay, men lidt  Kim Larsen på fjerdepladsen er da lidt overraskende. Og så viser listen at man ikke behøver at være levende for at komme på. Dirch Passer indtager syvendepladsen – og det på trods af at internettet slet ikke fandtes da han døde i 1980. Men der var vist noget med en biograffilm, som nok har haft en vis betydning for den placering.

Også for de kendte er der listen over “hurtigst voksende” og her dominerer kvinderne de tre første pladser. Up and coming er Adele på en førsteplads, Linse Kessler på en andenplads og Malou Stella på en tredjeplads. Og på en femteplads er vi i en helt anden boldgade – der finder vi nemlig Osama bin Laden. Skal vi gætte på at han er ude af listen igen i 2012?

Billeder

På billedsiden er det noget andet vi går efter. Her topper Justin Bieber listen og viser at teenagepiger tydeligvis ved hvordan man bruger Google. Andenpladsen går, noget overraskende, til iPhone 5 – og det på trods af at der slet ikke findes nogen billeder af denne telefon. Jeg er lidt skuffet over ikke at finde Lock Ness uhyret og Big Foot i denne kategori også … til gengæld er der tydeligvis plads til skønhed i verden. Det femtemeste søgte ord i billedsøgning er blomster. Det kan da give en troen på verden tilbage.

Mad

Vi må have en meget sød tand her i Danmark – og fedtafgifterne er ikke slået igennem på nettet. For når vi ser på madsøgningerne er top 5 domineret af kage – pandekager, chokoladekage, kage, cupcakes og banankage. Først på en niendeplads finder vi noget der kan få sundhedsstyrelsen til for alvor at glædes over os som befolkning – den indtages nemlig af broccolisalat.

Velbekomme – og se alle listerne her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *