Top 5 buzzwords i jobannoncer – og hvad de betyder for dig

Ved gennemlæsning af jobannoncer støder man ofte på de samme ord. Buzzwords er modeord der nogen gange bliver brugt lidt for meget – og som ofte dækker over noget helt andet. 

Denne artikel har tidligere været bragt i Ugebrev for Ledige

1. Fleksibel

Det står i næsten alle jobannoncer. “Fleksibel”. Det er lidt i familie med forandringsparat eller omstillingsparat, som også står i mange jobopslag. For dig som potentiel medarbejder betyder det, at du skal være parat til at tage overarbejde, at du skal kunne tage andre arbejdsopgaver, og at du ikke brokker dig, hvis du bliver sat til at sætte frimærker på breve, selvom du egentlig er ansat til at skrive reklametekster. Det er sådan en catch-all for arbejdsgiverne – for hvem vil ikke have en fleksibel medarbejder? I cirkusbranchen betyder det forøvrigt, at du kan gå i spagat.

ubfl09_pen

2. Gode samarbejdsevner

Det er meget få virksomheder, som gerne vil have en medarbejder der sidder i hjørnet og surmuler. Så de vil gerne have at du har gode samarbejdsevner – og der er rigtig mange der skriver det i deres jobannoncer. Det betyder at du ikke står for stejlt på dine meninger, at du er god til at bøje af, og at du forsøger at finde løsninger fremfor at skabe konflikter. Det betyder måske også, at den som havde jobbet før netop ikke var særlig samarbejdsvillig, og at man ikke har så meget lyst til at opleve det igen. Forresten er det også lidt i familie med positiv, der også bliver brugt en del.

 3. Kan lide at have travlt

Det kan formuleres på mange måder. Nogen gange står der “trives med mange bolde i luften”, “indgår i en hverdag med mange opgaver” eller noget helt fjerde. Men det betyder det samme. Det betyder, at virksomheden håber på, at du ikke ruller dig sammen i fosterstilling og hyperventilerer, når du opdager, hvor vanvittigt mange opgaver du er blevet ansat til at lave – og hvor utrolig kort tid du har til det. Og nej, der er ikke noget galt i at have travlt, men lige netop i en jobannonce sender det et sært signal. Især fordi det modsatte er utænkeligt. Vi har ihvertfald aldrig set en jobannonce med formuleringen: “kan lide at have lidt for lidt at lave”.

4. Ungt dynamisk team

Det lyder som et udpræget plus at blive en del af et “ungt dynamisk team”. Men det kan også betyde, at hvis du er over 23, vil du føle dig meget gammel. At virksomheden håber på, at der opstår en Google-agtig kultur, hvor I allesammen overnatter på virksomheden, spiller bordfodbold til den lyse morgen, og ikke har nogen forpligtelser ud over virksomheden, produkterne og indtjeningen. Det kan omvendt også betyde, at virksomheden primært består af folk i fyrrerne der gerne vil føle sig unge – og derfor omtaler sig selv som et ungt dynamisk team. Eller bare, at der ikke er råd til at hyre nogen med erfaring …

5. Humoristisk sans

Når man søger efter medarbejdere med humoristisk sans, betyder det ofte, at du skal være parat til lidt værkstedhumor. Måske betyder det, at chefen har en særlig form for humor – og gerne vil være sikker på at nye medarbejdere ikke løber skrigende væk, når han begynder at prutte med armhulen. Det dækkes også ofte ind under betegnelsen “uformel omgangstone” – så ved du at du virkelig ikke skal være for sart. Omvendt kan det også betyde, at der ikke er så meget at grine af, og man håber du kommer, og bidrager med lidt “comic relief”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *