Video: Lightroom 5 Beta

Det går stærkt med versionerne hos Adobe – nu er Lightroom ude i en betaudgave af ver 5 – kun et lille år efter Lightroom 4. Det er ikke nogen revolution, men der er interessante nye features.

Adobe Photoshop Lightroom

Adobe Photoshop Lightroom

Adobe Photoshop Lightroom er Adobe’s program til organisering af store mængder af billeder, til “let” redigering, til at lave fotobøger og slideshows – og til at eksportere i alverdens formater. Det bliver brugt at fotografer og hele verden, fordi det simpelthen bare gør det nemmere at navigere i store samlinger af billeder, og lave de der mere simple redigeringer, som ikke kræver Photoshop. I Lightroom er det nemt at lysne et billede, justere farverne, beskære og meget andet.

Adobe har haft en tradition for at komme med en beta-udgave af Lightroom i god tid før den fulde version kommer. Betaversionen er gratis at bruge – og den virker indtil den “rigtige” version kommer. Dermed bliver den både en mulighed for Lightroom-brugere som mig, og for folk der gerne vil prøve Lightroom. Man skal være klar over at en beta-version er netop det. Der kan altså være noget som ikke virker. Hvis du står overfor at skulle katalogisere 100.000 billeder – så skal du nok ikke bruge Lightroom 5 Beta. Men vil du teste hvordan det virker – så gør det.

Nye features i Adobe Lightroom 5

Der er ikke så store revolutioner i Lightroom 5 som vi så i Lightroom 4. Det meste ligner sig selv – og det er faktisk meget rart. Men der er nogle nye ting:

  • Offline-redigering – du kan nu redigere billeder selvom de ikke er tilgængelige (f.eks. på en ekstern harddisk). Når Lightroom så møder den harddisk igen bliver redigeringerne synkroniseret
  • Clone/healing – spot-healing penslen som gjorde det nemt at fjerne f.eks. en bums på et portræt er blevet udvidet til at nu at være en rigtig clone/healing pensel (se i videoen hvordan den virker)
  • Radial-filter – tidligere var der kun en filter-pensel og et gradueret lineært filter. Nu er der kommet et radial-filter som gør det muligt at lysne dele af et billede f.eks. (se videoen hvordan)
  • Gem bog-layouts – når man laver en fotobog kan man godt ændre på de forudindstillede layouts, men i LR4 kunne man ikke gemme de nye templates. Det kan man nu
  • Bedre perspektiv-korrektion – når man fotograferer en bygning med en kraftig vidvinkel bliver den fortegnet. Det kan rettes nemmere i Lightroom 5
  • Video i slideshows – nu kan man lave slideshows der blander video-klip med fotografier

Se to af de nye features i videoen herunder – og download den nye LR5 beta her. Du skal være registreret Adobe-bruger for at hente den, men det koster ikke noget.

En tanke om "Video: Lightroom 5 Beta"

  1. Pingback: Adobe løfter sløret for den næste Photoshop og InDesign | Onlinekurser.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *