Waze – GPS med venner på vejen

Waze er en GPS-app der giver dig løbende opdateringer om alt hvad der sker på din vej. Og som forbinder dig med dine venner.

Navigations-app’en Waze er sådan set ikke ny. Den har eksisteret i nogle år efterhånden, og har fået flere og flere brugere på verdensplan. Den store omtale i den sidste tid skyldes, at Waze er den nyeste af de store opkøb, som har fyldt en del i 2013 – Google købte dem i starten af juni 2013 for 1,3 milliarder dollars.

Hvad er Waze? På overfladen er det “bare” endnu en navigations-applikation, som kan lede dig fra punkt A til punkt B. Forskellen på Waze og de andre er, at du får flere informationer end du er vant til. Med Waze får du løbende opdateringer om køer, vejarbejder, politi-razziaer og meget andet. Og måden Waze gør det på er også nyt – de bruger nemlig crowdsourcing til at få fat på informationerne.

Det gør at det er interessant at bruge Waze selvom du kører nøjagtig den samme tur fra hjem til arbejde hver dag. Her kan du få oplysninger om der er kø på motorvejen, tæt trafik i midtbyen eller et vejarbejde som gør det hele mere besværligt. Og hvis det kan betale sig rent tidsmæssigt så vil Waze komme med forslag til alternative ruter.

Daglig brug af Waze

Advarsler om trafik i Waze

Advarsler om trafik i Waze

Når du installerer Waze første gang – på Android eller IOS – bliver du bedt om at lave en konto. Du kan også vælge at bruge Facebook som login, og dermed fra starten forbinde dig til venner der allerede bruger Waze (man kunne tro at i fremtiden vil der, efter Googles opkøb, komme Google+-login, men indtil videre er det kun Facebook). Derefter indtaster du din hjemmeandresse, din arbejdsadresse og andre interessante adresser du gerne vil have liggende fast i systemet. Og så er du klar til at køre.

Kortet i Waze er funktionelt, men ikke nødvendigvis smukt. Det lægger vægt på at være praktisk – og det er det. Der er også stemme-guidning indbygget. Den er dog på min Android telefon nærmest ulidelig at høre på, så jeg har slået den fra. Men placeret i min mobilholder i bilen kan jeg nemt overskue kortet mens jeg kører. Den viser hvor lang tid der er til min destination, og kommer med anvisninger om hvordan jeg kommer derhen. Ligesom alle de andre navigationssystemer.

Det smarte er de løbende trafikopdateringer som jeg får. Hvis der er tæt trafik et sted på ruten kommer det en lille meddelelse om det op på skærmen – og hvis det er helt slemt planlægger Waze en ny rute. Det er disse små opdateringer som gør at daglig brug af Waze virkelig kan hjælpe os når vi kører.

Crowdsourcing – du hjælper andre

Du kan rapportere det du oplever på vejen

Du kan rapportere det du oplever på vejen

Ideen i Waze er at bruge “crowdsourcing” til at få meddelelser om trafikken. Andre GPS-systemer bruger meddelelser fra vejdirektoratet og andre til at få disse oplysninger, men her kommer det direkte fra brugerne. Ved at trykke på en enkelt knap kan du rapportere et vejarbejde, en kø, et uheld, et fartkamera eller en politi-razzia. Du hjælper altså de andre “wazere” (det kalder app’en selv brugerne) til at få en bedre køretur.

Crowdsourcing har vi set i mange sammenhænge. Det er et udbredt værktøj i mange sociale medier, hvor man netop bruger mængden af brugere til at få bedre, og mere præcise, oplysninger. Det er bare sjældent at det er så tydeligt som det er i Waze.

For at systemet skal virke så skal der være brugere. Hvis der ikke er en stor nok brugergruppe så vil crowdsourcing ikke bruges. Men det er der ved at være på Waze. På min tur fra Djursland til Aalborg oplever jeg næsten altid oplysninger om kø, vejarbejde og andet – og kan på den måde vide på forhånd om jeg bliver forsinket, eller om jeg ligefrem er nød til at køre en anden vej for at nå frem.

Der vil helt sikkert ske en stor udvikling af Waze nu hvor Google har købt dem. De har lovet at selskabet, som er hjemmehørende i Tel Aviv i Israel, forbliver selvstændige og kan arbejde videre på deres teknologi. Men det er oplagt at Google indbygger funktionaliteten i deres egne Google Maps – og dermed vil det nå endnu bredere ud. Men allerede nu er Waze det bedste bud på en navigation til os der altid kører samme vej, men gerne vil have oplysninger om hvordan trafikken glider.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *